Dobrița, capitala României în August 1944

1565
Jpeg

Puțini mai sunt localnicii din Dobrița care au fost contemporani cu Regele Mihai în 1944, dar cei care mai trăiesc își amintesc cu mândrie cum satul lor a fost pentru câteva săptămâni capitala României care tocmai întorsese armele împotriva Germaniei conduse de Adolf Hitler. Cum și regele era tânăr la acea vreme, și actualii bătrâni din satul gorjean erau niște puștani care la acele momente nici nu realizau cu cine stau de vorbă. Grigore Catană tocmai pleca pe front după ruperea colaborării cu nemții, dar își aduce aminte cu mândrie că satul său l-a găzduit pe rege și de aici a fost condusă toată țara.

Jpeg

„Era comună atunci, nu aparținea de Runcu așa cum e acum și la Dobrița venise regele la conacul unui ofițer Petrescu. Nu știa nimeni cum a venit și când a venit. Ne-am trezit dimineața că tot satul era înconjurat de armată, iar regele făcea deplasări prin sat și împrejurimi numai cu motocicleta. Îi plăcea să meargă mult și în special pe Cheile Sohodolului. Îmi aduc aminte că a mers odată până aproape de Câmpul lui Neag. Prezența sa aici a făcut din Dobrița capitala Regatului, iar pentru asta am fost și sunt foarte mândru. Regele era extrem de popular și în special cu copiii se purta foarte bine. Se ducea, cumpăra bomboane și le dădea la toți. Îmi aduc aminte că l-a chemat cineva în curte să mănânce și s-a așezat fără probleme. A rupt din mămăligă, din brânza care era pusă pe masă și i-a plăcut tare mult. Asta ne-a arătat nouă că era popular și de asta oamenii l-au iubit”, spune fostul veteran de război care acum are o pensie de 1000 de lei, pentru el statul neavând bani să îi plătească vreuna specială.
Profesorul de istorie Cornel Şomâcu spune că regele a stat la Dobrița imediat după 23 August 1944, plecarea având loc pe 10 septembrie. În cele circa două săptămâni țara a fost condusă din conacul în care Mihai I a fost găzduit, de aici fiind conduse toate evenimentele care au urmat actului de la 23 August de arestare a mareșalului Ion Antonescu și de întoarcere a armelor contra Germaniei. În cele circa două săptămâni regele a devenit extrem de popular printre localnicii din Dobrița, de partea sa fiind inclusiv un tânăr care acum este un venerabil pensionar de 92 de ani. A fost singurul din sat care a primit două palme de la fostul suveran, palme de care își amintește însă cu mare drag ori de câte ori își povestește pățania. „Regele se plimba pe la marginea satului și mergea să verifice dispozitivele militarilor. Eu eram cu vitele la păscut și la un moment dat, în apropierea mea, i s-a stricat motocicleta. M-a chemat să îi țin de ea, dar era prea grea și mi-a scăpat. Ca să nu cadă pe mine m-am ferit și i-am dat drumul. Atunci mi-a dat două palme așa, ca la Poliție, după care a reparat-o și a plecat mai departe. Vă dați seama că nu m-am supărat. Eu am rămas mai departe cu vacile și acum pot să povestesc oricum cu zâmbetul pe buze ce s-a întâmplat. Era un om bun, pe care tot satul îl iubea și îl respecta. Era regele nostru, asta a fost Mihai pentru noi”, spune Achim Pisc, săteanul din Dobrița, care a rămas cu o altfel de „amintire” de la Regele Mihai.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here