Doar urgenţele medicale, operate la SJU Târgu-Jiu! Secţiile ATI sunt la capacitate maximă!

126

Începând din data de 29 ianuarie, pe perioada cu aflux de viroze şi alte infecţii respiratorii, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu se mai operează doar urgenţele.

În prima parte a zilei de marţi, conducerea Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu a transmis șefilor secțiilor Chirurgie I și II o decizie de limitare a intervențiilor chirurgicale ca urmare a faptului că secțiile de Terapie Intensivă funcționează la capacitate maximă, majoritatea pacienților internați în acestea din urmă având nevoie de ventilație asistată, ca urmare a contactării unor boli din segmentul infecțiilor respiratorii. Astfel, pe secțiile Chirurgie I și Chirurgie II nu mai sunt efectuate decât intervenții chirurgicale de urgență, care nu suportă amânare, ori intervenții care nu necesită în post-operator ca pacienții să fie transferați pe ATI. “Momentan, aceasta este decizia. Am limitat intervențiile chirurgicale pe secțiile de Chirurgie. Marţi, am reușit achiziția a încă două aparate, dintre care unul costă peste 100.000 de lei, tocmai pentru a mări numărul de paturi cu ventilație. Mai urmează să mai facem astfel de achiziții. În acest moment, ATI-urile sunt la capacitate maximă. Precizez însă că pacienții cu bronhopneumonii și alte infecții respiratorii care se află pe secțiile ATI sunt, într-un fel, separați de restul pacienților care au suferit intervenții chirurgicale”, a declarat Gigel Capotă, managerul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu.

C. Popescu: “Pacienţii, ţinuţi prea mult la ATI!”
Şi directorul medical al unităţii spitaliceşti, Costinel Popescu, spune că măsura este una provizorie, el afirmând că pacienţii sunt ţinuţi prea mult pe secţia ATI după intervenţiile chirurgicale. “Este o măsură nu din cauză că secţiile de Medicală sunt pline de bronhopneumonii şi nici cele de ATI. La Terapie Intensivă mai sunt şi alţi bolnavi care necesită ventilaţie asistată. Acolo sunt ventilatoarele, acolo se face ventilaţia asistată. Acolo mai putem băga şi bolnavi cu afecţiuni neurologice, comele neurologice, comele metabolice, avem o mulţime de cazuri. Noi vorbim de numărul de ventilatoare cu care este dotat Spitalul Judeţean. La cele două secţii, noi vrem să folosim ventilatoarele la capacitate maximă. Se obişnuia ca pe Tudor Vladimirescu să fie ţinuţi pacienţii după intervenţia chirurgicală chiar şi câteva zile. În mod normal, există spaţiu post-operator. În secţia ATI nu se ţine bolnavul decât până în momentul în care îşi revine din anestezie, adică efectiv trei-patru ore. În mod normal, bolnavii erau ţinuţi mai multe zile pe secţiile de ATI. Având în vedere numărul de ventilatoare care este limitat, deci niciodată numărul de paturi nu au acelaşi număr de ventilatoare dintr-o secţie ATI, avem mai puţine ventilatoare decât număr de paturi. Pentru a fi folosite la capacitate maximă ventilatoarele, într-adevăr s-a luat măsura de limitare, în condiţiile izbucnirii epidemice, pe intervenţiile chirurgicale pentru cazurile de urgenţă. Ceilalţi bolnavi sunt operaţi în continuare prin programare, în aşa fel încât să rămână un număr de cel puţin trei ventilatoare pe fiecare secţie ATI pentru celelalte cazuri, de alte etiologii”, a declarat directorul medical al SJU Târgu-Jiu, Costinel Popescu.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here