Doar play-off şi în Liga 1?

767

După ce FRF a validat scenariul în care doar primele şase echipe vor mai juca fotbal în liga secundă, cluburile din play-out-ul Ligii 1 vor un tratament asemănător. Nicio echipă nu va retrograda din Liga 2 sau Liga 3, iar formaţiile din primul eşalon îşi doresc acelaşi deznodământ şi pentru principalul campionat autohton. Șefii a șapte cluburi din cele opt care sunt angrenate în play-out-ul Ligii 1 au solicitat Ligii Profesioniste de Fotbal anularea acestui sezon, ediția 2019/2020. Demersul a fost făcut printr-o scrisoare comună:
,,Am dezbătut, împreună cu toți reprezentanții cluburilor din play-out, contextul specific pe care îl avem pentru această parte a competiției. Astfel, 7 dintre 8 cluburi angrenate în play-out (nu avem poziția fermă a clubului Dinamo) am decis:
Imposibilitatea disputării partidelor programate pentru restul sezonului în play-out și, pe cale de consecință, nu putem susține decât înghețarea clasamentului, fără retrogradare în acest sezon;
Cu posibilitatea cluburilor din play-off de a decide pe teren, în măsura în care acestea pot și sunt de acord, configurația finală a play-off-ului și reprezentantele României în cupele europene;
Cu eventuala posibilitate a cluburilor care promovează din Liga 2 să completeze sezonul viitor de Liga 1”, se arată în document.
Poziţia celor şapte cluburi nu a generat tocmai reacţii pozitive. Dacă doleanţa echipelor va fi satisfăcută, atunci există riscul ca nicio formaţie să nu promoveze din liga secundă. Pe de altă parte, Orlando Nicoară, reprezentantul firmei care a cumpărat drepturile TV (EAD Interative), susţine că banii daţi cluburilor trebuie restituiţi dacă actualul sezon va fi îngheţat. ,,Faptul că se discută în acest moment despre alte lucruri, după ce am atras atenţia că Liga 1 trebuie să se joace pe teren, ne va face să ne reconsiderăm poziţia. Ne vom păstra aceeaşi poziţie, dacă nu se livrează meciurile, trebuie să ne dea banii înapoi. Şi, cel mai probabil va exista şi o renegociere a contractului”, a declarat Nicoară pentru Agerpres. ,,Nu sunt de acord cu așa ceva sub nicio formă. Nu putem concepe acest plan! Principiul meritului sportiv spune că la finalul sezonului trebuie să retrogradeze cineva. Dacă o echipă nu se prezintă la meciuri vor exista probleme, așa cum se spune la regulament. Se pierd partidele cu 3-0 și mai sunt și sancțiuni financiare. Protocolul care a ajuns la cluburi nu este greu de îndeplinit, iar federația ne-a sprijinit foarte mult. Reprezentantul firmei care deține drepturile TV mi-a spus că dacă nu se joacă o să pierdem milioane de euro. Mai sunt de jucat 72 de meciuri, adică 30 la sută dintre partide”, a precizat Iustin Ştefan, secretarul general al LPF. Liga 1 s-ar putea relua la jumătatea lunii iunie.
Cătălin Pasăre

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here