Doar 200 de elevi au optat pentru şcolile profesionale

112

Aproximativ 200 de elevi din judeţul Gorj, absolvenţi de clasa a IX-a din seria curentă sau absolvenţi de zece clase în anii anteriori, s-au înscris la clasele de învăţământ profesional cu durata de doi ani. Asta în condiţiile în care la dispoziţia elevilor gorjeni care doresc să înveţe o meserie au fost puse 700 de locuri în 14 unităţi de învăţământ.


Foarte puţin elevi din judeţul Gorj au ales să se înscrie la o şcoală profesională, majoritatea preferând să urmeze cursurile unui liceu, chiar dacă nu au nicio garanţie că după finalizarea studiilor vor reuşi să obţină o diplomă de bacalaureat. Astfel, potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, din cele 700 de locuri disponibile la nivelul judeţului Gorj s-au ocupat doar 213, chiar dacă înscrierile au început în luna mai şi s-au desfăşurat în trei etape (7 – 31 mai, 11 – 25 iunie, respectiv 27 – 31 august).
Pe parcursul celor doi ani de studiu, elevii care au optat totuşi pentru o şcoală profesională vor avea posibilitate să parcurgă, pe lângă disciplinele pentru învăţământul obligatoriu, şi modulele de pregătire de specialitate pentru calificare profesională. De asemenea, vor beneficia de susţinere financiară, respectiv o bursaă de studiu lunară, în cuantum de 200 lei. În primul an, elevii vor face 40% teorie şi 60% practică. Perioada de practică include 6 săptămâni la angajator. În anul doi de studii, elevii vor avea 25% teorie şi 75% practică. De asemenea, pe parcursul vacanţelor, după încheierea stagiului de practică, elevii vor putea continua să lucreze, pe o perioadă determinată. La finalul studiilor, elevii-ucenici vor fi evaluaţi de o comisie mixtă formată din reprezentanţii şcolilor şi a agenţilor economici parteneri. Elevii care vor finaliza învăţământul profesional şi care ulterior vor dori să continue liceul vor putea urma cursurile claselor a XI-a şi a XII-a pentru a putea susţine şi examenul de Bacalaureat.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here