Doamna care învinge întunericul…

2838

Scriu  aceste  rânduri, folosindu-mă de ochiul operat  de cataractă, fiind   determinat  de ecourile negative pe care unii semeni de-ai mei(din ţară) le-au  exprimat pe unele forumuri.
Nu  am  decât  să-i compătimesc  pentru neşansa  de a cădea  pe mâna unor amatori, nominalizaţi pe aceste  forumuri, care le-au luat banii şi le-au  stricat vederea, care n-au avut parte  de un cuvânt  de mângâiere  din   partea  personalului mediu (numit acolo, pe forum… acrituri.
Citind  aceste gânduri, de  la  oameni îndureraţi, m-am decis să scriu şi eu povestea mea tocmai pentru a demonstra ca nu este peste tot asa, iar  medicii nu sunt  toţi la fel.
Mai întai am aflat că la Spitalul Militar  Craiova exista o doamna  medic-primar, specialist  oftalmolog, doctor în  ştiinţe medicale, cu numele BÎRJOVANU  FLORICA, care   şi-a facut din meseria aceasta un cult, nemăsurat cu timp de lucru de 8 ore pe zi. Dimpotrivă, secţia oftalmologie  reprezintă pentru doamna doctor o a doua familie căreia îi acorda atenţie, şi  consum nervos, deosebit, gândindu-mă la zecile de operaţii (câte 50) pe  care le efectuează de două ori pe săptămână.
Dar  ce  înseamnă această cataractă  pe care mulţi dintre cititori o au şi nu ştiu mare lucru  despre ea??
În opinia specialisţilor, cataracta este una dintre afecţiunile oculare cele mai frecvente. Ea reprezintă tulburarea, opacifierea, progresivă a lentilei ochiului numită cristalin. Din nefericire, singurul tratament eficient în cazul cataractei este intervenţia chirurgicală. În lipsa acestui tratament, cataracta avansează şi poate duce, în final, la pierderea completă a vederii.
Doamna doctor, după constituirea lotului ce urma să fie operat, a ţinut să ne introducă în tainele acesteia, tocmai pentru a avea şi noi habar de ce urmează să se întîmple: ”Singurul tratament eficient în cazul cataractei este intervenţia chirurgicală care, în cazul cataractei constă în înlocuirea cristalinului afectat cu unul artificial.
Această intervenţie se poate face  la Spitalul Militar din  Craiova  printr-o tehnologie de ultimă generaţie (sala de operaţie cu instrumentarul adecvat; aparat de anestezie generală; combină oftalmologică NIDEK; truse de microchirurgie oftalmologică STORZ GENDER; oftalmoscop direct şi indirect; microscop operator; aparat de fotoemulsificare -US-; perimetru computerizat) şi reprezintă o fragmentare cu ultrasunete a continutului cristalinian, păstrând doar sacul acestuia în care se introduce apoi cristalinul artificial.
Tehnica modernă de aici face ca operaţia de cataractă să devină una dintre cele mai sigure şi eficiente proceduri chirurgicale actuale. Toată operaţia se desfasoara pe o incizie de aproximativ doi milimetri, care nu necesită sutură. Aceasta este cea mai modernă tehnologie folosită astazi pe plan mondial în tratarea cataractei.”
Înainte de operaţie, pacientului trebuie să i se facă un consult oftalmologic complet, care să includă şi măsurătoarea cristalinului ce urmează a fi implantat. Intervenţia are loc ambulator, sub anestezie locală şi durează câteva minute, iar pacientul poate pleca acasă la scurt timp după operaţie, urmând ca a doua zi să se prezinte la control. Fac excepţie pacientii care nu locuiesc în Craiova şi care vor fi spitalizaţi 3 zile. Prilej de a cunoaşte şi aprecia solicitudinea personalului medical, civilizaţia sălii de mese sau a saloanelor rezerve în care străluceste ordinea şi curăţenia.
După operaţie, aproximativ 6 săptămâni, cât durează vindecarea, pacientul vă pune picături în ochiul operat. În această perioadă trebuie evitate presiunile asupra ochiului, traumatismele în zona oculară, eforturile fizice exagerate, expunerea la vânt, praf, intemperii şi alţi factori care pot afecta ochiul operat.
“Nimeni nu pleacă acasă fără picăturile necesare” –ne  impunea doamna doctor…
-Eu nu am bani să le cumpar –a zis un pacient.
-Îţi dau  eu un milion, dar nu pleci fără picături, l-a asigurat doamna  doctor.
Această latura umană, alaturi de interesul pe care îl acorda pacienţilor m-a determinat să scriu rândurile de faţă  şi să-i multumesc doamnei doctor  şi întregului personal pentru  felul în care practică această ramură a medicinei care redă vederea miilor de oameni.
Nicu GÎTAN

3 COMENTARII

  1. Pentru miopie foarte mare,se poate face operatie cu introducere de cristalin artificial.
    La mine miopia depaseste -14 -15 dioptrii.

  2. Buna ziua doamna doctora!Am un baietel de 4 ani cu strabism convergent!Ma plimba din colo in colo si nimeni nu se decide decide sa mi-l opereze…..as dorii sa imi dati o parere….o zi buna

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here