DNA urmărește penal 28 de beneficiari de fonduri APIA din Padeș! – Un consilier local, un ex-secretar al primăriei și fostul viceprimar, în același dosar penal

849

Un dosar penal întocmit de procurorii DNA, privind încasarea și utilizarea frauduloasă de fonduri APIA în comuna Padeș, clasat de anchetatori, a fost redeschis anul acesta de către procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție-DNA. Cu siguranță, dosarul a fost redeschis după ce procurorii DNA au reușit să-i trimită în judecată într-o altă cauză pe fostul primar, pe fostul secretar al Primăriei Padeș, pe referentul agricol și pe șeful Ocolului Silvic din localitate, tot pentru fraudare de fonduri APIA. De data aceasta, 28 de persoane au calitate de urmăriți penal după ce o instanță a Tribunalului Gorj a decis, marți, să aprobe cererea DNA de reîncepere a urmăririi penale pentru respectivii.

În 2012, când la cârma Primăriei Padeș se afla primarul Viorel Nicolescu de la PSD, procurorii DNA întocmesc dosarul penal nr.32/P/2012 în legătură cu comiterea de fraude cu fonduri APIA a secretarului primăriei de atunci, Niță Argintaru. În același dosar mai apare și social-democratul Viorel Popescu, actualmente consilier local PSD, care a primit fonduri APIA pentru terenuri agricole de gol alpin, Argintaru F.Nicolae cuscrul actualului primar Antonie Serafim (fiul respectivului fiind ginerele actualului primar PNL) și el deținător de terenuri de gol alpin, Vasile Morega, cuscrul fostului secretar Niță Argintaru (între timp relația de rudenie s-ar fi stricat) și el proprietar de gol alpin, Nicolae Arjocu, soțul fostei salariate APIA Gorj, Otilia Arjocu, deja trimisă în judecată în trei dosare penale, condamnată și aflată în închisoare pentru executarea pedepsei, de loc din Motru Sec, comuna Padeș, și el proprietar de gol alpin și beneficiar de fonduri APIA, pe Grecu Gheorghe, fratele Otiliei Arjocu și cumnatul lui Nicolae Arjocu, Ion Toma care deține o firmă de construcții în localitate și el beneficiar de fonduri APIA pentru gol alpin, dar și Ilie Dragoteanu, fost viceprimar și primar interimar la Padeș actualmente tehnician silvic la Ocolul Silvic din localitate. De fapt, numărul celor care au fost audiați în acest dosar penal este de 28 de persoane, beneficiare de fonduri APIA până în 2012.
Interesant este că toți fac parte din același cerc de apropiați ai primarului de atunci Viorel Nicolescu, și el beneficiar de fonduri APIA, dar al cărui nume nu a apărut decât ca martor în mai multe dosare similare.
Totuși, dosarul penal nr.32/P/2012, în ciuda anchetei procurorilor DNA, pe atunci în municipiu existând și DNA Târgu-Jiu, este clasat. Procurorii structurii centrale decid însă luna trecută că dosarul merită redeschis, deoarece în cauză au apărut elemente noi.

Surpriză la Padeș și agitație printre urmăriți
La finalul lunii martie, DNA cere astfel Tribunalului Gorj redeschiderea urmăririi penale în acest dosar, oferindu-le calitate de urmăriți penal celor 28 de padeșeni care au răsuflat ușurați când procurorii Direcției Naționale Anticorupție au clasat dosarul deschis cu șase ani în urmă.
Sentimța Tribunalului Gorj, definitivă, se dă marți astfel: ,,în temeiul art. 335 alin. 4 C.pr.pen., confirmă redeschiderea urmăririi penale dispusă prin ordonanţa nr. 67/C1/2018 din 22.03.2018 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – în dosarul nr. 32/P/2012”. Procurorii DNA vor lua astfel, din nou, la puricat această cauză, fapt care implică reaudierea celor 28 de urmăriți penal și posibila finalizare a anchetei printr-un rechizitoriu de trimitere în judecată a acestora.
Sentința de marți a Tribunalului Gorj i-a surprins pe cei 28 de pârâți care nu se așteptau ca instanța să dea câștig de cauză cererii fundamentate a DNA.

Trei urmăriți penal în Primăria Padeș
Urmare a acestei sentințe, personalul Primăriei Padeș, care a semnat documente de obținere a acestor fonduri, este în stare de neliniște și teamă că oricând poate fi chemat la DNA. În primărie, deja, referentul agricol Băloi C.Ion are calitate de inculpat în dosarul penal nr.644/P/2015, primarul Antonie Serafim este urmărit penal în dosarul nr.689/P/2016, din 2 august anul trecut, iar consilierul PSD, Viorel Popescu, este și el urmărit penal de marți.
Anamaria STOICA

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here