Diţă, alături de târgujieni la Maratonul Recunoştinţei

240

Campioana olimpică din 2008 de la Beijing, Constantina Diţă, a dat ieri dimineaţă startul celei de-a patra ediţii a Maratonului Recunoştinţei. Participanţii au alergat pe lângă Poarta Sărutului, Masa Tăcerii, Coloana Infinitului, monumentul lui Tudor Vladimirescu şi Mausoleul Sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu.

Maratonul Recunoştinţei de la Târgu-Jiu a fost dedicat eroilor armatei române care s-au jertfit în Primul Război Mondial, lui Constantin Brâncuși, cel care a lăsat gorjenilor Ansamblul monumental din Târgu-Jiu, dar şi campioanei olimpice la proba de maraton, Constantina Diţă. Aceasta, în urmă cu şase ani, pe 16 august, a primit medalia de aur la Olimpiada de la Beijing.
Campioana Constantina Diţă s-a arătat încântată să dea startul Maratonului Recunoştinţei la Târgu-Jiu, dorind ca pe această cale să încurajeze tinerii să facă sport şi performanţă într-un domeniu sportiv: „Fac acest lucru pentru generaţia tânără de la noi din Gorj. Vreau ca cei tineri să facă sport, să ajungă pe urmele mele nu neapărat în atletism, ci în orice fel de sport, şi m-aş bucura şi mai mult dacă aş vedea mult mai mulţi gorjeni făcând mişcare. Voi fi bucuroasă să pot preda ştafeta la generaţia tânără şi m-aş bucura să văd câţiva sportivi gorjeni făcând performanţă”.

Din 2015, Maratonul „Constantina Diţă”
La startul Maratonului Recunoştinţei a luat parte şi Florin Cârciumaru, edilul municipiului Târgu-Jiu, care le-a mulţumit organizatorilor, participanţilor, dar şi publicului venit s-o vadă pe Constantina Diţă şi să facă mişcare. De asemenea, primarul a spus că din 2015, în cadrul evenimentelor Zilelor Municipiului, se va organiza Maratonul „Constantina Diţă”. „În semn de respect faţă de Constantina Diţă, pe care noi am făcut-o cetăţean de onoare, şi pentru ceea ce ea a însemnat şi înseamnă în atletismul românesc, propun ca de anul viitor, să includem în programul Zilelor Municipiului Târgu-Jiu, Maratonul Constantina Diţă”, a spus Florin Cârciumaru.
Constantina Diţă s-a arătat încântată şi a acceptat propunerea primarului de la Târgu-Jiu: „Îi mulţumesc pentru această iniţiativă şi va fi ceva deosebit să facem anual în Târgu-Jiu un maraton şi astfel că avem la noi în oraş o astfel de competiţie. Mă aflu cu această ocazie în Târgu-Jiu ca să predau ştafeta tinerei generaţii”.

În octombrie se retrage
Ultima zi din cariera atletei Constantina Diţă, originară din comuna Turburea, judeţul Gorj, va fi pe data de 5 octombrie, când în cadrul unei gale se va retrage din activitate. „Pe 5 octombrie, la Bucureşti, voi fi ambasadoarea Maratonului Naţional, iar după evenimentul sportiv va avea loc gala de retragere. Orice om în viaţă trebuie să spună stop la câte o carieră. Eu am hotărât să o fac anul acesta. Mi-e greu să pun punct la o carieră aşa lungă, dar omul mai are şi altceva de făcut în viaţă nu numai de alergat, dar mă bucur că am putut să fiu atâţia ani în sportul de performanţă şi sper ca atleţii noştri să aibă rezultate cât mai bune la nivel internaţional”, a declarat Constantina Diţă.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here