Distrugerea mediului, în Gorj şi în România

323

POLUARE ŞI DISPREŢ. În ţara în care nici legile bune nu sunt respectate, iar cele rele – mai numeroase – nici atâta, scăderea poluării s-a datorat mai ales distrugerii industriei. Cu toate acestea, deşi ne aflăm pe ultimul loc la capitolele nivel de trai şi infrastructură, numărul automobilelor înmatriculate anual creşte. La fel ca şi corupţia pe care-a vrut s-o distrugă cândva candidatul la alegerile prezidenţiale Traian Băsescu, păcălindu-şi alegătorii cu sloganuri populiste de genul: „Să trăiţi bine!”

Profesorilor, dascălilor şi educatorilor le-a promis creşterea salariilor lor de bugetari cu 50%. În realitate, după cum bine cunoaşteţi, salariile au scăzut cu 25%, iar pensiile au fost impozitate cu 5,5% şi ilegal. Într-un dispreţ total faţă de lume, Regimul Băsescu numai de reducerea poluării nu s-a ocupat. Ministresa Sulfina Barbu, de la Mediu, se ocupa de toate femeile portocalii, de şansa de a funcţiona ca o portavoce băsesciană, neoficial. Garda de Mediu, Poliţia de Mediu şi ce-or mai fi inventat nu şi-au făcut niciodată misiile.
TUNDEREA PĂDURILOR. Nu se taie numai pădurile de pe crestele munţilor din nordul Gorjului. Toată ţara a auzit de averile imense acumulate de Attila Verestoly, multe prin tunderea pădurilor. Şi nu doar în Harghita, Covasna şi Transilvania. El exploatează păduri şi în Gorj. Iar dacă păduri nu mai există, iar stratul de ozon din jurul Pământului creează o încălzire globală, cum să nu ne sece râurile şi pâraiele ţării.
Mai nou, stând la o cafea pe o terasă, îi aud pe nişte vânzători de lemne de foc aflaţi lângă mine, la câte-o bericioaică. Ei bine, se arătau încântaţi de fraţii lor de furt al masei lemnoase de pe la Târgu-Cărbuneşti care-au început să care cu autocamioanele lemne de foc chiar în Grecia. Urmează ca tăietorii de lemne de pe Valea Bistriţei gorjene să le ia exemplul. Şi ce rău o duc săracii de greci mi-a povestit un văr, ing. Gheorghe Nicolcioiu, care-a fost în concediu în Grecia. Deşi Gheorghe-i băsist, îl apostrofa pe primul ministru Emil Boc ce ne speriase că noi, românii, am luat măsuri de austeritate şi n-am ajuns ca Grecia. O minciună imensă, din moment ce grecii o duc bine dar nu cedează în faţa prostiilor guvernelor elene.
INCENDII ŞI PROASTE AMENAJĂRI PE RÂURI. În zona subcarpaţilor Gorjului, din pricina secetei, au fost şi vor mai fi incendii. Prin comune nu-i apă, nu-s hidranţi iar pompierii şi dacă vin la timp nu au de unde să-şi alimenteze cisternele. Iar râurile sunt exploatate şi de pietriş, ilegal, scăzând, scuze pentru repetiţie, pânza freatică a fântânilor aproape seci!
Iar dacă iau exemplul râului Bistriţa, încă de pe timpul lui Ceauşescu a fost inclus într-un sistem hidroenergetic Bistriţa-Cerna-Motru Tismana. Eficient din punct de vedere electric, nimic de zis. Numai că apa râului Bistriţa se cară printr-un tunel de 10 kilometri la hidrocentrala Tismana, iar sistemul biologic a fost batjocorit. Pânza freatică a tot scăzut, iar numai în ultimele două săptămâni am avut parte de două incendii. Ultimul la Gura Văii, distrugând viile încă neculese, pe cele culese şi vegetaţia pe o mare suprafaţă.
Ion Predoşanu
P.S.
În editorialul de ieri intuisem o oarecare legătură între Dan Diaconescu şi Guvernatorul coloniei România – Traian Băsescu. Ce credeţi că s-a auzit ieri, în eter, de la ora 10, ora României? Când postul de radio „Vocea Rusiei” a difuzat comentariul: „Dan Diaconescu, asul din mâneca lui Traian Băsescu”. Fără alte comentarii (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here