Dispute în CL Târgu-Jiu privind cheltuirea excedentului bugetar! – Romanescu repune în dezbatere proiectul într-o şedinţă viitoare

132

Un proiect de hotărâre, iniţiat de primarul municipiului Târgu-Jiu, Marcel Romanescu, a constituit o nouă dispută între membrii Consiliului Local, în şedinţa ordinară ce a avut loc, luni, astfel, dacă Romanescu venise cu acest proiect în vederea alocării excedentului bugetar pentru finanţarea unor investiţii, consilierii PSD şi ALDE nu au fost de acord cu proiectul şi au propus ca banii să meargă către achiziţia de utilaje pentru societatea Edilitara Public SA.

Le-a dat cu virgulă! Consilierii locali au dezbătut, luni, un proiect ce a creat mici scântei între membrii CL Târgu-Jiu. Pe ordinea de zi a şedinţei ordinare s-a aflat şi proiectul privind utilizarea excedentului bugetar, iniţiat de edilul Marcel Romanescu. Astfel, dacă primarul municipiului Târgu-Jiu propusese ca și cheltuirea excedentului să se facă pentru dezvoltarea de noi investiţii în oraş, proiectul său nu a primit avizul majorităţii consilierilor. Mai precis, consilierii locali PSD şi ALDE au venit cu propunerea ca excedentul bugetar să fie cheltuit pentru cumpărarea de noi utilaje pentru Edilitara Public, societatea din subordinea CL Târgu-Jiu. Niciuna dintre variante nu a trecut însă deoarece nu a fost întrunită condiţia ca voturile exprimate să fie de jumătate plus unul din numărul total de consilieri în funcţie.

Se reia votul proiectului de hotărâre
Acum, edilul Marcel Romanescu va repune proiectul pe masa Consiliului Local în aceeaşi formă, într-o şedinţă viitoare. Primarul s-a aflat, ieri, la Bucureşti pentru a discuta cu reprezentanţii Guvernului despre repartiţia fondurilor administraţiilor publice locale. Astfel, dacă vor veni fonduri suficiente de la nivel central în acest an, Romanescu nu exclude să pună în aplicare şi varianta de achiziţionare de utilaje pentru Edilitara. “Eu propusesem ca excedentul să meargă către dezvoltare, pe partea de investiţii. Ei l-au propus ca să-l dăm la Edilitara pentru cumpărare de utilaje şi s-a blocat. Este o anomalie. În momentul de faţă au fost 10 voturi pentru, adică 10 au votat pentru a duce banii spre Edilitara, nouă au susţinut proiectul meu, dar niciunul dintre proiecte nu a fost adoptat pentru că atunci când este vorba de buget trebuie să ai la voturi jumătate plus unul din numărul consilierilor în funcţie, nu prezenţi. Practic, nimeni nu a întrunit cele 11 voturi, deci nicio variantă nu a trecut, deoarece am avut doi consilieri absenţi şi 19 prezenţi. Astfel nu a trecut proiectul nici în forma în care au vrut ei să-l modifice, nici în forma propusă de mine în proiectul iniţial. A rămas ca în perioada următoare să-l repun pe ordinea de zi la o şedinţă viitoare, propus la fel ca în varianta iniţială. Pentru mine totuşi e o gură de aer pentru că astăzi (n.r. ieri) sunt la Bucureşti să discut la Guvern repartiţia fondurilor alocate autorităţilor publice locale şi pot să am un argument în plus. Adică, dacă voi avea bani în plus faţă de anul trecut, putem să mergem şi pe varianta asta de a aloca bani şi către Edilitara. Eu anul trecut am pierdut 140 de miliarde de lei vechi din bugetul local pe repartiţia cotelor defalcate din impozitul pe venit. Dacă mai pierd şi anul acesta, n-am altă variantă pentru că la momentul acesta noi avem 180 de miliarde de lei vechi pe care trebuie să-i pregătim pentru 2019 pentru că sunt lucrări licitate sau care sunt în curs de execuţie. Practic, de cei 180 de miliarde de lei vechi nu te poţi atinge de ei. Voi vedea ce putem face după discuţiile de la Guvern. Noi nu avem încă o imagine foarte clară a alocărilor care se vor face de la bugetul de stat”, a declarat primarul municipiului Târgu-Jiu, Marcel Romanescu.

Un excedent de aproape patru milioane de lei
În proiectul iniţiat de primarul Romanescu, acesta propusese ca excedentul bugetar în cursul anului 2019 în sumă de 3.978.807,83 de lei să fie cheltuit astfel: 261.764,74 de lei pentru finanţarea obiectivului Modernizare străzi în municipiul Târgu-Jiu, etapa II/, suma rămasă din valoarea totală recuperată din executarea scrisorii de garanţie bancară de buna execuţie; 3.717.043,09 lei pentru finanţarea cheltuielilor secţiunii de dezvoltare.
“Excedentul total al municipiului Târgu-Jiu la data de 31 decembrie 2018 a devenit 3.978.807,83 de lei format din: excedent buget local anii anteriori – 3.919.333,63 de lei; excedent buget local an 2018 – 59.474,2 lei provenind din excedentul secţiunii de funcţionare. Conform prevederilor art. 58, alin. 1, lit. a din Legea nr. 273/2006 a finanţelor publice locale, excedentul anual al bugetului local rezultat la încheierea exerciţiului bugetar, pe cele două secţiuni, după efectuarea regularizărilor, în limita sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat prevăzute la art. 6, lit. a, a celor exceptate la art. 6, lit. b şi a transferurilor din bugetul de stat sau din alte bugete, precum şi după achitarea plăţilor restante, se reportează în exerciţiul financiar următor şi se utilizează, în baza hotărârilor autorităţilor deliberative, astfel: ca sursă de finanţare a cheltuielilor secţiunii de dezvoltare; pentru acoperirea temporară a golurilor de casă provenite din decalajele între veniturile şi cheltuielile secţiunilor de funcţionare şi dezvoltare în anul curent, în limita disponibilului rezultat în urma aplicării prevederilor lit. a; pentru acoperirea definitivă a eventualelor deficite ale secţiunilor de funcţionare şi dezvoltare, după caz, la sfârşitul exerciţiului bugetar”, se arată în expunerea de motive întocmită de primarul Marcel Romanescu la proiectul de hotărâre privind utilizarea excedentului bugetar.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here