Disponibilizările și creșterea taxelor! Ce ne așteaptă în 2025!

846

* 120.000 de companii au risc de insolvență

Nici politicienii locali n-au de gând să ne vorbească, în această campanie electorală, de creștere de taxe sau disponibilizări, însă aceste lucruri sunt de neevitat începând cu anul viitor, an de care ne mai despart doar două luni.

Gorjul are șapte parlamentari, majoritatea candidând și la alegerile din acest an.
Paginile lor de socializare sunt burdușite de promisiuni, însă niciun semnal cu privire la starea economică pe care o vom avea din 2025. Subiectul este tabu, fiind evitat cu desăvârșire atât de reprezentanții PSD Gorj, cât și de cei de la PNL Gorj. Dar, specialiștii din administrația centrală, consultați de televiziunile publice, lucrează cu mai multe scenarii de politici fiscale care ar putea duce la scăderea deficitului bugetar și creșterea veniturilor la buget cu peste 1% din PIB. Guvernul s-a angajat să facă acest lucru prin planul fiscal trimis la Uniunea Europeană. În acest plan fiscal, guvernul spune că din 2025 vor fi actualizate sau revizuite impozitele, inclusiv impozitarea muncii și TVA, fără a detalia măsurile care vor fi luate de anul viitor. Însă, se lucrează cu cel puțin trei scenarii.

Ce taxe ar putea fi majorate din 2025
Trei scenarii de lucru pentru taxele românilor din 2025:
Primul scenariu: varianta 1 – creșterea impozitului pe veniturile angajaților de la 10% la 20%; varianta 2 – creștere impozitului pe venit de la 10% la 13% sau 16%;
Al doilea scenariu: creșterea cotei de TVA de la 19% la 21% (deși au spus și ministrul de Finanțe și premierul că TVA-ul nu va crește); cote reduse la medicamente și la alimente.
Al treilea scenariu: impozit progresiv;
Adrian Negrescu, analist financiar, citat de Antena3 CNN: „Probabil, cea de-a treia variantă nu va fi aplicată pentru că nu au posibilitatea logistic să facă acest lucru.
Din cele trei scenarii, vor merge probabil pe varianta ,,răul cel mai mic”.
19% TVA, renunțarea la cotele reduse pentru TVA și un impozit pe venit crescut de la 10 la 16% pe ideea că păstrăm cota unică și de asemenea impozitul pe dividente de la 8 la 16%.
Cred că astea sunt scenariile cele mai plauzibile în condițiile în care gaura financiară a depășit 25 de miliarde de euro. Ne-am împrumutat cu aproape 47 de miliarde de euro în acest an. Ne îndreptăm, din păcate spre disponibilizări. Sunt 120 de mii de companii în risc de insolvență”, a mai spus acesta.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.