Disponibilizările, pe ordinea de zi a Consiliului de Supraveghere al CEO

543

Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia va avea pe ordinea de zi a ședinței de astăzi programul de restructurare al companiei. Liderii sindicali susțin că programul anunțat în decembrie va fi însă anulat, deoarece managerul Sorin Boza a fost de acord, miercuri, cu plecarea acasă doar a pensionabililor și a celor care vor să părăsească voluntar societatea, contra unor salarii compensatorii avantajoase. În ceea ce privește TESA, personalul va fi reorganizat, urmând ca surplusul să fie distribuit în producție.

CEO vrea să producă 14,3 terawatti în anul 2017, deși la nivel ministerial, pentru siguranța sistemului energetic, se cer 15 terawați de la compania din Gorj. Acest fapt a fost anunțat de Sorin Boza, în Comisia Mixtă de miercuri, cu completarea că fostul manager Ionel Ilie va discuta cu Transelectrica și ANRE, pentru ca energia pe cărbune să nu mai fie dezavantajată la solicitările naționale. În acest context, se va discuta și despre un preț rezonabil pentru energia pe cărbune.

Șapte-opt salarii compensatorii pentru voluntari
Producția mare de energie pe care CEO vrea să o realizeze, anul acesta, ar salva angajații de la disponibilizări, anul trecut discutându-se că 2000 de salariați vor pleca în 2017 acasă. Reduceri de personal se vor face anul acesta, dar într-o mai mică măsură, pensionabilii urmând să fie trimiși acasă cu salarii compensatorii stabilite la negocierea CCM, procedură inițiată pe 3 februarie și finalizată în martie.
Sindicaliștii susțin că vor fi motivați financiar angajații care vor să plece voluntar din companie, cu 7-8 salarii compensatorii, fapt care va crește numărul celor care vor pleca acasă anul acesta.

Salarii mai mari
Mărirea discutată a salariilor ar putea însă împiedica plecarea voluntară a angajaților, care speră ca veniturile lor să crească consistent de anul acesta. Federația Univers are de altfel, ca obiectiv, măriri salariale adecvate în 2017 în CEO.
Aceste aspecte legate de reduceri de personal vor fi însă puse pe tapet în ședința de vineri a Consiliului de Supraveghere, unde se va anula proiectul inițial de disponibilizări, urmând să se facă o nouă reorganizare și eficientizare. Totul ar urma să fie inițiat din luna februarie prin revenirea la EMC-uri ori UMC-uri, adică un sistem fără atâtea verigi. Din economiile făcute, pornind de la restructurarea TESA, revizuirea contractelor, se vor mări salariile celor care sunt dezavantajați, lucrează în producție, dar au salarii mai mici chiar și decât colegi de-ai lor care fac aceeași meserie.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here