Disperaţi că nu au lemne / Rromii din Meteor, la un pas să vândă şcoala copiilor lor pentru 1000 euro

291

Scandal la jumătatea săptămânii trecute la Şcoala Gimnazială “Voievod Litovoi”, din Târgu-Jiu, după ce părinţii unora dintre elevii instituţiei de învăţământ, toţi de etnie rromă, au adresat cereri conducerii şcolii pentru retragerea copiilor de aici. Rromii vroiau să-şi mute minorii la Liceul Auto din Târgu-Jiu, loc în care conducerea şcolii derulează un proiect cu fonduri europene, la finalul căruia elevii ar urma să fie recompensaţi fiecare cu câte 1000 euro. Conducerea şcolii anunţă că ar fi oprit copiii să plece, asta după ce a încercat miercuri calmarea părinţilor supăraţi că nu sunt lăsaţi să părăsească cu minorii lor şcoala, liderii rromilor din Meteor ajungând cu reclamaţii şi la conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, Ion Işfan. Inspectorul general susţine, la rândul său, că a calmat spiritele, oprind transferul elevilor rromi la Liceul Auto, după ce le-a explicat reclamanţilor că proiectul în cauză ar fi blocat în ceea ce priveşte finanţarea, un lucru similar petrecându-se şi la Vâlcea.

Situaţie fără precedent, la jumătatea săptămânii trecute, la Şcoala Gimnazială “Voievod Litovoi” din Târgu-Jiu după ce douăzeci de părinţi ai elevilor care studiază aici au făcut cerere scrisă conducerii unităţii pentru a cere retragerea copiilor lor de la ore. Părinţii, locatari ai cartierului Meteor, cereau, de fapt, ca minorii lor să fie retraşi de la şcoală pentru a putea fi înscrişi apoi într-un proiect derulat de directorul Liceului Auto din municipiu, Alina Dănăricu.
“Este adevărat ne-au solicitat plecarea din şcoală vreo 20 de elevi rromi, pe motiv că vor să se înscrie în proiectul doamnei Dănăricu. Vroiau retragerea de la noi şi transferarea în celălalt colţ al municipiului, asta pentru fondurile pe care ar fi urmat să le primească la finalul derulării proiectului. Au fost solicitări venite de la elevi de diferite vârste care studiază la şcoala noastră, dar după discuţii cu părinţii şi cu liderii rromilor din Meteor toţi au înţeles că fac ceva greşit”, a declarat directorul Şcolii Gimnaziale “Voievod Litovoi” din Târgu-Jiu, Ion Săvulea.
Acesta a menţionat că şi procedural cererea rromilor ar fi creat dificultăţi, deoarece transferul elevilor trebuia aprobat de Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ, dar şi de organismul similar de la Liceul nr. 3.

“Se plângeau că nu au bani de lemne..”
Părinţii şi liderii rromilor nu au fost însă în totalitate convinşi de conducerea de la “Voievod Litovoi” că trebuie să-şi ţină copiii în şcoală, dovadă că nemulţumiţii au cerut audienţă şi la inspectorul general Ion Işfan, pentru a li se explica situaţia.
Generalul Işfan a declarat, la finalul săptămânii trecute, că a discutat, la rândul său, cu liderii rromilor cărora le-a explicat că proiectul similar din Vâlcea, la finalul căruia cei care participă la proiect sunt remuneraţi fiecare cu o mie euro a fost stopat în lipsa finanţării. “Nu va pleca nimeni de la Şcola «Voievod Litovoi», deoarece le-am explicat tuturor că proiectul în cauză, pe o a doua şansă, este blocat. Rromii se plângeau că vor să-şi înscrie copiii în proiect, deoarece banii de la final le-ar folosi să cumpere lemne pentru iarnă”, a declarat Işfan.
Toma Mihai, lider al rromilor din Meteor, reclama la finalul săptămânii trecute situaţia de la Şcola “Voievod Litovoi”, anunţând că “o sută de copii rromi vor să părăsească şcoala, când pe proiectul respectiv nu ar fi primiţi decât în jur de 30”.
Acesta reclama că părinţii copiilor nu cunosc bine în ce vor să-şi arunce copiii, dar şi faptul că elevii abia frecventează şcoala aflată lângă Meteor, lor fiindu-le, în caz de transfer, foarte greu să ajungă la liceul trei.
Liderul este de părere că situaţia s-a calmat deocamdată, conflictul putând reizbucni oricând.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here