Discuţie aprinsă între Manta şi Călinoiu, pe tema azilului Novaci

398

La şedinţa de Consiliu Judeţean care a avut loc, joi, la Prefectura Gorj, a existat o propunere din partea consilierului liberal, Pantelimon Manta, pentru preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu vizavi de problemele azilului de bătrâni de la Novaci. Manta i-a spus lui Călinoiu că deşi ştie că preşedintele are o alergie uşoară la problema Căminului de Bătrâni de la Novaci, el speră să se găsească înţelegerea necesară pentru îndreptarea situaţiei. Asta şi pentru că angajaţii azilului de bătrâni nu şi-au mai primit banii de luni bune.

În şedinţa Consiliului Judeţean de joi, pe lângă hotărârile care au fost aprobate, s-a discutat, uşor în contradictoriu, şi despre problema existentă la Căminul de Bătrâni din Novaci. Schimbul de replici a avut loc între Ion Călinoiu şi Pantelimon Manta.
“Ştiu că aveţi o uşoară alergie la problema Căminului de Bătrâni de la Novaci, dar eu o să o ridic şi sper să găsim înţelegerea necesară. De trei luni de zile oamenii de acolo nu şi-au primit salariile şi nici nu există o perspectivă reală pentru îndreptarea situaţiei, problema se dezbate dar soluţii viabile nu se găsesc”, a precizat consilierul liberal Pantelimon Manta.
Liberalul a ţinut, de asemenea, să îşi spună părerea şi despre soluţiile care ar trebui găsite, poate chiar de către Consiliul Judeţean. “După părerea mea, dar e o părere subiectivă şi personală, ar existat două variante de rezolvare. Fie căminul să fie preluat de către Consiliul Judeţean, idee pe care ştiu că o agreaţi dacă nu ar exista, şi cea de a doua variantă este ca atunci când facem bugetul, şi de aceea am şi ridicat problema acum, pentru că probabil proxima şedinţă a Consiliului Judeţean va fi cu bugetul, să dăm Cezarului ce este al Cezarului, să repartizăm oraşului Novaci, strict şi distinct, sumele care sunt necesare pentru funcţionarea în continuare a căminului. V-aş ruga să facem şi o comisie din care să facă parte şi un consilier din Consiliul Judeţean, din comisia de specialitate, şi unul, doi oameni de ai dumneavoastră, în principal finanţişti, care să vină cu o propunere viabilă. Ar fi păcat să pierdem căminul, că fără ajutor acesta se va autodesfiinţa”, a mai spus Manta.

„Sunt convins că azilul va funcţiona, nu se va închide!”
Preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu a luat atitudine la cele spuse de către Manta spunându-i că unitatea respectivă nu intră în subordinea Consiliului Judeţean şi de aceea trebuie găsite alte soluţii. În final preşedintele a menţionat că este convins că azilul va funcţiona şi nu se va închide. „Este o problemă de actualitate. Luni, va avea loc o întâlnire cu partenerul social al salariaţilor de acolo, este vorba despre sindicat. Vă înţeleg că sunteţi un om al zonei. Eu zic însă că prezenţa noastră acolo este aceea la nivelul autorităţii respective. Nu există, potrivit legii, raport de subordonare între Consiliul Judeţean şi Consiliul Local şi în acest aspect ne-am angajat la un lucru pe care o să îl facem. Am realizat o investiţie, trebuie să ne gândim că ea trebuie să funcţioneze dar şi nefiind în subordinea CJ nu înseamnă că ne declinăm responsabilitatea. Mai departe, conform legii, trebuie să acţionăm potrivit raportului de colaborare, continuând în aşa manieră încât activitatea să devină eficientă şi să vină în slujba celor ce sunt în situaţie de dificultate, cămin, bătrâni”, a precizat preşedintele CJ Gorj, Ion Călinoiu.
Călinoiu a mai spus că el nu este de acord cu centralizarea. “Domeniul de asistenţă socială trebuie descentralizat şi pe bună dreptate atunci fondurile care sunt centralizate trebuie repartizate acolo cât mai aproape de fiecare unitate de specialitate”, a completat Călinoiu, convins că va funcţiona acel Cămin de Bătrâni din Novaci.

S-au încins spiritele
Discuţiile au continuat însă pe un alt ton. “Domn’ preşedinte, fără supărare, am impresia că abordaţi problema nu neapărat superficial, dar un pic din «cărţi». Haideţi să ne înţelegem, sigur că şi eu sunt convins ca şi dumneavoastră, ca şi toţi, că dacă nu mâine, poimâine va fi o externalizare. Problema este că nu poţi să faci externalizare la bătrânii care au 300, 400 de lei pe lună. Ce investitor vine ca să gestioneze problema socială a bătrânilor de acolo!?”, a mai spus Manta. “Stai puţin. Eu nu m-am referit la fondurile pe care le achită, potrivit obligaţilor funcţionării spitalului, beneficiarul. Eu m-am referit la fondurile pe care le atribuie bugetul local şi se vor folosi mai bine”, a replicat Călinoiu. “Domn’ preşedinte pai hai să ne înţelegem. Novaci nu e nici Rovinari nici Turceni. Păi ce surse de finanţare are Novaciul? Hai să fim realişti, ăştia nu au bani să dea la salariaţii ăia pe care îi au acolo. Nu are surse de finanţare pentru că nu are activitate economică, care să asigure sursele financiare, de aceea v-am şi spus, hai să facem o comisie să vină cu o propunere viabilă. Eu nu spun că eu am dreptate sau dumneavoastră, în principiu, teoretic aţi pus problema corect dar practic nu sunt banii necesari la Consiliul Novaci. Dacă nu îl desfiinţăm de mâine, ăştia nu mai pot plăti, lucrurile sunt clare”, a spus apoi, iritat, Manta.
„Nu susţineţi funcţionarea căminului cu argumente sănătoase. Comparându-le cu zonele care au activitate economică, zona de care ziceţi dumneavoastră că este mai săracă şi nu are buget, nu este un argument serios!”, a completat Călinoiu.
Discuţia în contradictoriu a continuat, Manta fiind vizibil deranjat că nu i se dă în totalitate dreptate de către Călinoiu.

Problema azilul de bătrâni de la Novaci
Cei 20 de angajaţi ai Serviciului de Asistenţă Socială Persoane Vârstnice din Novaci nu şi-au primit salariile de aproximativ patru luni de zile. Ba mai mult salariaţii au fost nevoiţi ca pentru a le fi asigurată hrana bătrânilor internaţi să renunţe la a-şi mai primi drepturile salariale. Contribuţiile rudelor vârstnicilor nefiind suficiente pentru a le asigura îngrijirea şi hrana lor.
Reprezentanţii Primăriei Novaci susţin că azilul de bătrâni funcţionează deficitar de ani buni, iar scoaterea din colaps financiar este imposibilă. Este nevoie de sume foarte mari pentru a ajunge cu salariile la zi. Totodată, Ion Manta, viceprimarul oraşului Novaci, susţine că veniturile încasate din acest serviciu nu acoperă plata salariilor, întreţinerea şi medicamentele pentru bătrâni, iar bugetul pe anul acesta nu s-a aprobat.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here