Dirijorul Marcel Parnica a lansat o nouă carte

2726

Dirijorul Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, Marcel Parnica, şi-a lansat ieri, la sediul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj, cartea „Piese muzicale”. Lucrarea cuprinde piese instrumentale culese de Marcel Parnica din mai multe zone ale ţării, de-a lungul carierei sale de violonist şi dirijor.

Lansarea volumului „Piese muzicale” a avut loc ieri, la ora 11:00, la sediul CJCPCT Gorj. Volumul cuprinde piese instrumentale culese din mai multe zone ale ţării, piese instrumentale auzite de la mari violonişti sau rapsozi zonali. De-a lungul carierei sale de violonist şi dirijor, Marcel Parnica a participat la foarte multe concursuri şi festivaluri de folclor, având astfel ocazia să constate, cu regret, că tinerii din ziua de azi nu ştiu să-şi aleagă repertoriul instrumental, preferând piesele cu influenţe bulgăreşti, turceşti, orientale, asta în detrimentul pieselor vechi instrumentale din folclorul românesc. „Melodiile din această carte sunt adunate din toată ţara. Majoritatea sunt vechi. Este o culegere pentru cei care doresc să înveţe, să studieze folclorul românesc, pentru tineret în special, asta pentru că mi-am dat seamă cu nu prea mai au de unde culege. S-au cam dus lăutarii vechi şi atunci mi-am pus în gând să aştern aceste piese pe hârtie, să rămână pentru tineri. Consider că aceste nestemate folclorice vor fi necesare celor care-şi apleacă urechea la frumuseţea folclorului românesc şi nădăjduiesc că ele vor rămâne nealterate de-a lungul vremii”, a declarat Marcel Parnica.

Între muzică clasică şi folclor
Marcel Parnica a început să studieze vioara de la vârsta de 8 ani, la Liceul de Muzică din Craiova, cu profesorii Puşa Trican, Ghiţă Georgeta, Piculeaţă Alexandru şi Doru Cioacă. A abandonat însă muzica clasică după terminarea liceului în favoarea folclorului, care era „mai aproape de sufletul său”. Potrivit dirijorului, şansa vieţii sale a fost aceea că în perioada armatei, instrumentist fiind în Ansamblul „Ciocârlia”, l-a întâlnit pe marele dirijor şi compozitor Constantin Arvinte, care i-a devenit şi mentor în ale orchestraţiei. În anul 1979 a fost numit dirijor al Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului”. De asemenea, de-a lungul anilor a mai dirijat Ansamblul „Danubius” din Drobeta Turnu-Severin, a fost profesor la Şcoala Populară de Artă din Târgu-Jiu şi primul dirijor al Ansamblului „Maria Lătăreţu”. Din 2007 a revenit la Ansamblul „Doina Gorjului” ca prim-dirijor. Crescut într-o familie de muzicanţi, Marcel Parnica se mândreşte la rândul său acum cu cei doi fii, care-i calcă pe urme. „Am crescut într-o familie de muzicanţi. Încă din copilărie am crescut cu sunetul inegalabil al strunelor viorii auzite de la bunicul meu, Petrică Parnica, şi de la tatăl meu, Gheorghe Parnica zis Poenaru, care erau la acea vreme vestiţi lăutari ai zonei. Am doi băieţi, amândoi îndrăgostiţi de muzică: Ciprian şi Marian. Ciprian e organist iar Marian violonist”, a spus Marcel Parnica. Volumul „Piese muzicale” nu este prima carte a dirijorului. De-a lungul anilor acesta a mai publicat două cărţi, împreună cu Emilia Dragotoiu-Nanu, dar şi o biografie.
Roxana Lupu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here