* ,,Te lauzi că ai făcut un oraș de se învârte după soare. Dar e ușor dacă nu plătești nimic din ce datorezi!”
PNL încearcă o rebrenduire după rezultatele dezastruoase în alegeri, iar noul lider este livrat ca fiind un om integru și moralitate ireproșabilă. Numai că fostul director al Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciurel, care a condus compania de la înființare până în 2015, și este în prezent director al SE Rovinari, vine cu o dezvăluire în care arată că Ilie Bolojan a păgubit, în 2013, producătorul de energie din Gorj cu 80 de milioane de lei, adică 800 de miliarde de lei vechi. În euro, a însemnat o pagubă de 25 de milioane adusă CE Oltenia.
Asta s-a întâmplat când Ilie Bolojan era primar al orașului Oradea și a asigurat încălzirea urbei lui fără să plătească niciun leu pentru cărbunele livrat de CE Oltenia. Mai mult, țeapa dată de Bolojan, a fost pusă în cârcă lui Laurențiu Ciurel, atunci când a fost concediat, în 2015. În prezent, Ilie Bolojan este ridicat în slăvi pentru ,,integritate și moralitate” și anunță măsuri drastice de austeritate pentru România, dintr-o poziție extrem de șifonată în care candidatul la prezidențiale al PNL a câștigat un singur județ din 41.
,,Văd acum că un țepar a ajuns șeful liberalilor. Prin 2013, 2014, era primar la Oradea. Când am ajuns director, am găsit o datorie pe care Primăria Oradea avea către Complexul Energetic Oltenia o datorie de 80 milioane de lei, pentru cărbunele livrat de către CEO și neplătit de CET Oradea. Eu am spus că nu va mai primi cărbune, până când nu va achita datoria. În iarna lui 2013, a venit la mine, la SNLO, acolo aveam biroul, și m-a rugat să-l mai păsuiesc. dar, i-am spus că erau deja penalități foarte multe, și că nu-i mai dau. M-au chemat la minister, Constantin Niță era ministru și mai erau acolo și alți oficiali, politicieni, nu –i cunoșteam pe toți. Mi-a spus că nu pot să las în pragul iernii Oradea, un oraș întreg fără încălzire. Și, primarul Bolojan, dar și ministrul, și-a luat angajamentul că va plăti, argumentând că primește bani pentru combustibil de la Guvern, subvenție, și că o să plătească. A venit primăvara, n-a dat niciu ban. L-am amenințat că o să-l execut, nu mi-a mai răspuns la telefoane și am executat CET Oradea și Primăria Oradea”, povestește Laurențiu Ciurel.
Dator fiind la CEO, primarul Bolojan cumpăra cărbune din Ungaria cu plata în avans!
Directorul Termocentralei Rovinari mai dezvăluie și că Bolojan, care nu a plătit niciodată cărbunele de la CEO, îl cumpăra din Ungaria, la un preț mai mare și cu plata în avans. Informația, spune Ciurel, i-a fost dată de servicii. ,,Între timp, niște organe de specialitate mi-au arătat un contract prin care omul (Ilie Bolojan, n.r.) cumpăra cărbune din Ungaria cu plata în avans, de la privați. Le dădea bani dinainte, în timp ce la CEO erau datorii vechi pentru care niciodată n-a plătit. M-am dus cu contractul la ministru și i-am spus că, <<uite m-ai pus să dau cărbune>>, în condițiile în care ministerul mi-a dat în scris, o hârtie, un document că CEO își va recupera banii… i-am arătat ministrului că nu plătește și că el cumpără din Ungaria. În acei ani, era plin de particulari care vindeau cărbune. Primarii luau șpagă de la firmele care duceau cărbune, mai ales că luau cărbune cu câțiva cenți mai scump, decât la CEO, din Ungaria. În fine, ministrul a spus că o să-l convoace. Peste o săptămână ne-a chemat la București, și pe mine și pe Bolojan. Primarul Ilie Bolojan a spus cu nonșalanță că e mai ușor să-l aduci (cărbunele, n.r.) din Ungaria decât de la CEO care e mai departe. Și că n-avem ce-i face!”, mai spune directorul.
Toate astea… ,,ca să constat că a făcut o firmă paralelă pe care a mutat toate bunurile, lăsând CET Oradea doar cu cîteva clădiri. Nu mai avea nimic, doar bunuri nesemnificative. După ce i-am băgat în insolvență, am reușit să recuperez maximum 16 milioane de lei din cele 80. Așa că, acest domn are un profil de țepar, clar. E mai simplu așa… după aia te lauzi că ai făcut orașul să se învârtă după soare când ani de zile nu ti-ai plătit căldura, agentul termic. În momentul în care se acumulatu la SNLO, datorii mari, i se ștergeau datoriiile de către orice guvern care era și toată lumea era mulțumită. Unde era să fac plângere penală, ministrul de interne era la ei și așa mai departe. Acum, Bolojan se dă fată mare și dă lecții de moralitate. Asta e povestea. Era 3 lei și ceva euro în 2013, 2014, 80 de milioane de lei însemnau vreo 25 de milioane de euro. Multi ani, cam 10, 12 milioane pe an costa cărbunele pentru CET Oradea. Exact așa a făcut și Solomon, la Craiova. Câmd am ajuns director la CEO, cei doi aveau cele mai mari datorii. În 2015, când m-au concediat, mi-au pus datoriile în spate. Asta a fost. Eu când îl văd pe Bolojan acum, nu-mi vine să cred. Și mai spune că cine nu-l urmează să plece, păi acest individ este demn să vorbească? Așa de familiarizați erau privații cu primarii, încât veneau să mă roage, foarte prietenoși, înțelegeți ce vreau să spun, care îmi propuneau să nu mai dau cărbune CET-urilor, să poată da ei…. Și acum, un astfel de om e președinte de partid. Eu nu am avut cum să recuperez banii companiei, fiindcă a făcut ce fac țeparii, mută tot pe alte firme …”, a conchis directorul SE Rovinari.
M.C.H.