Directorul “Polică” de la Penitenciarul Târgu-Jiu, în comisia de disciplină a Ministerului Justiției! Șapte mijloace de probă, pentru ministrul Toader

1555
SANYO DIGITAL CAMERA

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor(FSANP) a sesizat, în scris, miercuri, comisia de disciplină a funcționarilor publici cu statut special din cadrul Ministerului Justiției (MJ). Asta, deoarece, directorul Penitenciarului Târgu-Jiu, Ion Popescu, zis “Polică”, spun cei de la FSANP, ar fi comis abateri disciplinare. În plângerea adresată Comisiei de Disciplină, directorul închisorii din municipiu este acuzat că, pe lângă alte abateri, ar fi încurajat hărțuirea inspectorului de penitenciare Ion Tătaru, lider de sindicat în unitate, de către directorul adjunct siguranță și regim penitenciar al unității de detenție din Târgu-Jiu, Teodor Iancu. Reprezentanți ai FSANP susțin, pe site-ul propriu, că Popescu ar fi și “posesorul celor aproximativ 70 de deficiențe identificate de echipa de control a Direcției Inspecție Penitenciară (DIP) din Administratia Națională a Penitenciarelor”, în 2017.

•Ion Popescu este supranumit “Polică”, din cauza expresiei “academice” cu care se adresează subalternilor în exercitarea actului managerial.
•Textual li se adresează cu “Du-te-n polica mea de aici!”.
•”Polică”, despre acordul colectiv privind raporturile de serviciu la nivelul grupului de unități – sistemul administrației penitenciare semnat de ministrul Justiției și de directorul general al ANP: “o frecție”
•Secretarul general al FSANP: “făcea și gesturi obscene cu mâna dreaptă..”
•Directorul “de carton”, în comisia de disciplină!

Penitenciarul Târgu-Jiu este ca o oală sub presiune după ce secretarul general al FSANP, Cosmin Dorobanțu, i-a făcut, cu două zile în urmă, o sesizare directorului Ion Popescu la comisia de disciplină a funcționarilor publici cu statut special din cadrul Ministerului Justiției. Mai mult, Dorobanțu i-a transmis sesizarea chiar și ministrului Justiției, cu mențiune că documentul este susținut de șapte mijloace de probă. Demersul reprezentantului FSANP este datorat problemelor pe care le-a avut la serviciu noul lider de sindicat din Penitenciarul Târgu-Jiu, Ion Tătaru, probleme pe care directorul unității le-ar fi ignorat.

Ignorare și atitudine rău-intenționată!
În sesizarea FSANP se cere comisiei de disciplină, mai exact, cercetarea faptelor care pot constitui abateri disciplinare, fapte care ar fi fost săvârșite de către comisarul șef de penitenciare Ion Popescu, director al Penitenciarului Târgu-Jiu. Mai exact, se precizează că directorul închisorii, deși, în data de 14.06.2018, i s-a adus la cunoștință oficial, “prin adresă scrisă și înregistrată la secretariatul unității cu nr. 36986/14.06.2018, de către președintele Sindicatului “Nova Lex” din Penitenciarul Târgu-Jiu, inspector de penitenciare Ion Tătaru, (ofițer educație în Penitenciarul Târgu-Jiu), că repartizarea dosarului de cercetare disciplinară împotriva deținuților de către înlocuitorul la comanda unității din data de 13.06.2018, comisar de penitenciare Teodor Iancu (director adjunct siguranța deținerii și regim penitenciar), s-a realizat cu încălcarea Acordului colectiv privind raporturile de serviciu la nivelul grupului de unități – sistemul administrației penitenciare”, nu ar fi luat nicio măsură de remediere a acelei dispoziții vădit ilegale. Din acest motiv, a fost sesizată comisia de disciplină din cadrul Penitenciarului Târgu-Jiu de către directorul adjunct siguranță și regim penitenciar, comisar de penitenciare Teodor Iancu, împotriva inspectorului de penitenciare Ion Tătaru. “Fac precizarea că lipsa de reacție a domnului director al Penitenciarul Târgu-Jiu, Ion Popescu, vizavi de comportamentul și atitudinea domnului comisar de penitenciare Teodor Iancu, este una rău-intenționată și încurajează premeditat hărțuirea domnului inspector de penitenciare Ion Tătaru de către domnul director adjunct siguranță și regim penitenciar al Penitenciarului Târgu-Jiu, Teodor Iancu”, se arată în sesizarea transmisă, miercuri, comisiei de disciplină din cadrul MJ.

Directorul merită o frecție!
În document se subliniază că, ulterior datei de 14.06.2018, liderul de sindicat Ion Tătaru i-a mai fi adus încă o dată la cunoștință, pe cale verbală, directorului Ion Popescu, că dispozițiile ca un membru ales în organele de conducere ale unui sindicat să efectueze și alte sarcini care nu sunt prevăzute în fișa postului și care nu au legătură cu postul pe care acesta este încadrat, încalcă prevederile art. 41, alin. 1 din Acordul colectiv privind raporturile de serviciu la nivelul grupului de unități – sistemul administrației penitenciare, dar și prevederile Legii nr. 62 din 10 mai 2011 privind dialogul social, referitoare la protecția membrilor organelor de conducere alese ale organizaţiilor sindicale, precum și adresa Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) nr. 39376/15.06.2017. De altfel, prin această adresă, conducerea ANP a dispus evitarea desemnării ofițerilor specialiști din sectorul reintegrare socială să efectueze cercetare disciplinară a deținuților pentru a nu afecta calitatea actului profesional. “Cu toate acestea, domnul director Ion Popescu a răspuns, gesticulând obscen, că Acordul este ”frecție” și că el nu ține cont de adresele ANP, atâta timp cât legea(e.g. Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal) îi permite să facă ce vrea cu angajații Penitenciarului Târgu-Jiu, pentru că domnia sa îi plătește, nu ANP”, se mai arată în sesizare.

Fără concediul de odihnă restant
De asemenea, potrivit secretarului FSANP, Ion Tătaru, în comparație cu ceilalți ofițeri ai unității, ar fi fost desemnat foarte des și nejustificat de conducerea Penitenciarului Târgu-Jiu să efectueze cercetarea disciplinară a deținuților “Așadar, în data de 03.01.2017, domnul director Ion Popescu i-a refuzat domnului Ion Tătaru dreptul de a beneficia de concediul de odihnă restant pe anul 2016, deși acesta avea acordul șefului ierarhic direct, precum și avizul directorului adjunct educație și asistență psiho-socială, motivând că a fost desemnat să efectueze cercetare disciplinară. Pentru a scoate în evidență reaua-voință cu care este tratat domnul inspector de penitenciare Ion Tătaru, dar și tratamentul discriminator la care acesta este supus, vă semnalez că domnul director al Penitenciarului Târgu-Jiu, comisar șef de penitenciare Ion Popescu, l-a desemnat pe domnul Ion Tătaru să efectueze cercetare disciplinară a deținuților chiar și când acesta se afla în concediu de odihnă, situație care, la revenirea acestuia din concediu, făcea imposibilă efectuarea unei cercetări judicioase a faptelor deținuților, așa cum reiese din adresa înregistrată la Penitenciarul Târgu-Jiu cu nr. H2/15009/03.01.2017”, se încheie sesizarea ajunsă la MJ.

Toader și Dobrică au semnat “o frecție”?!
Pe site-ul federației sindicale, Ion Popescu de la Penitenciarul Târgu-Jiu este numit drept director “de carton” al unității de detenție din Târgu-Jiu și asta urmare a abaterilor semnalate organelor abilitate. <<Până una alta, mă-ntreb și eu și, totodată, îi întreb pe domnul ministru Tudorel Toader și pe domnul director general Marian Dobrică dacă domniile lor au semnat ”o frecție” (în sensul obscen al cuvântului). Or, dacă nu au semnat ”o frecție”, domnul director Ion Popescu a depășit cu mult regulile bunului simț și a încălcat flagrant Codul deontologic al funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare. Expresiile ”academice” folosite în dialogul cu subalternii au tot felul de cuvinte care nu mai necesită piper și sare, deoarece exprimă o vulgaritate și-o deșteptăciune de-ți iau mințile. În schimb, cu șefii din MJ, ANP sau din alte structuri, Ion Popescu adoptă o atitudine slugarnică de umil funcționăraș, cu umerii cocoșați de înjosire. Domnul Popescu Ion este tipul de director de penitenciare care ar linge orice clanță din ANP si MJ ”numai să fie bine”>>, transmite secretarul general al FSANP, Cosmin Dorobanțu, pe site-ul peniteciare.info, gestionat de federația sindicală respectivă.
Deși am solicitat un punct de vedere de la Penitenciarul Târgu-Jiu în legătură cu acuzele care i se aduc directorului unității de detenție, până la închiderea ediției nu am primit un răspuns la solicitarea noastră.
ANAMARIA STOICA

8 COMENTARII

  1. Va luati de cel mai mare manager dat de Gorj in ultimul secol, el e sefu la puscarie nascut pentru a conduce, el e tot ce poate fi mai performant,mindria mj si anp. Felicitari domn director, tot inainte! Nu va poate face nimeni nimic ptr ca sunteti omul potrivit la locul potrivit. Kiss

  2. Piticul ăsta e singurul director de penitenciare care și-a bătut joc de cei care au ieșit la pensie după 25-27 de ani de servici. I-a făcut praf pe cei din operativ în detrimentul celor din sectorul administrativ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here