Directorul Centrului de Calcul Târgu-Jiu: “Semnătura electronică este identitatea digitală oferită de noi gorjenilor”

690

director ccReporter: Centrul de Calcul Târgu-Jiu oferă un serviciu de maximă importanţă pentru diverse categorii profesionale. Despre ce este vorba?

Bebe-Viorel Ionică: Într-adevăr, Centrul de Calcul Târgu-Jiu a început implementarea unui proiect, încă din anul 2008, în legătură cu punerea în funcţiune şi apoi la dispoziţia celor interesaţi a serviciului de semnătură electronică.

Mai precis, este vorba despre emiterea de certificate calificate. Pe parcursul acestui interval de timp s-au parcurs mai multe etape. Anul trecut în 2011, în luna aprilie, am primit autorizarea pentru a putea emite astfel de certificate, de la Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. Din acest an 2012, începând cu data de 14 martie, suntem şi acreditaţi pentru a putea emite astfel de certificate. Deci, practic, putem oferi semnătura electronică tuturor celor interesaţi, inclusiv celor care se află în relaţie cu Casa Naţională de Sănătate şi bineînţeles cu Casele Judeţene de Sănătate şi, de asemenea, în relaţie cu Ministerul de Finanţe, prin ANAF.

Rep.: Care este marele avantaj pe care îl oferă Centrul de Calcul Târgu-Jiu, clienţilor care solicită semnătura electronică ?

B.V.I.: Avantajul este că putem să punem la dispoziţia tuturor celor interesaţi astfel de servicii şi spre deosebire de concurenţă, putem să eliberăm aceste certificate pe loc. Practic, în maxim o jumătate de oră, cei care se prezintă la sediul Centrului de Calcul, în strada Tudor Vladimirescu, nr. 17, din Târgu-Jiu, pot obţine pe loc dispozitivul electronic pe care se găseşte memorat certificatul digital calificat. Mai mult, noi oferim celor care deţin deja semnătura electronică, achiziţionată de la alte firme de gen, posibilitatea de a reînoi aici certificatul. Oferim toate acestea la un preţ concurenţial, un preţ bun.

Rep.: Cine are practic nevoie de o semnătură electronică?

B.V.I.: Cei care sunt interesaţi să obţină astfel de certificate, aceste semnături electronice, sunt medicii de familie, medicii stomatologi, contabilii, persoanele fizice autorizate, notarii şi managerii de companii. Mai precis, absolut toată lumea care doreşte să aibă o astfel de identitate electronică, această carte de identitate, poate să vină şi să o obţină în cel mai scurt timp de la Centrul de Calcul Târgu-Jiu. Subliniez că instituţia este prima din ţară, în afara celor câteva din capitală, care a fost acreditată pentru a oferi servicii de semnătură electronică.

Rep.: Ce trebuie să prezinte o persoană interesată de achiziţionarea semnăturii electronice, când se adresează Centrului de Calcul Târgu-Jiu?

B.I.V: Persoana care doreşte să beneficieze de un astfel de certificat trebuie să se prezinte la sediul nostru, la Centrul de Calcul, având asupra lui actul de identitate, o copie după C.U.I, în cazul în care se doreşte eliberarea certificatului pentru o persoană juridică, precum şi împuternicirea din partea directorului unităţii respective, sau actele în original, restul documentelor urmând să se elibereze la sediul unităţii din Târgu-Jiu, Str .Tudor Vladimirescu Nr.17. Restul documentelor înseamnă de fapt contractul aferent semnăturii electronice, procesul verbal de predare-primire, acordul de confidenţialitate şi evident factura şi chitanţa.

Rep.: Practic, în foarte scurt timp, din momentul eliberării, beneficiarul poate să îşi şi utilizeze semnătura electronică?

B.I.V: Da. După ce se realizează procedurile respective clientul este într-adevăr în posesia semnăturii şi o poate utiliza. Avantajul, aşa cum spuneam şi mai devreme, este că beneficiarul nu trebuie să aştepte nici măcar o zi pentru a intra în posesia certificatului, nemaifiind nevoie de o autentificare, de o deplasare şi o declaraţie la notariat. Mai mult se elimină costurile, se câştigă timp şi totul se realizează foarte rapid. Informăm cu această ocazie cititorii că suntem în negocieri cu Poşta Română ca să punem la dispoziţie aceste servicii şi să le trimitem la oameni acasă, prin poştă.

Rep.: Cât de sigură este însă semnătura electronică ?

B.I.V: Centrul de Calcul este înregistrat ca operator de date cu caracter personal. Pe lângă acest aspect, Centrul de Calcul oferă deplină garanţie celor care utilizează semnătura electronică, inclusiv prin plata unei poliţe de asigurare cu o valoare substanţială, de 500.000 de euro. În plus de asta, soluţia pe care noi o oferim este de cel mai înalt grad de securitate, implicând dispozitive omologate internaţional. Atât soluţia tehnică, cât şi partea software a fost auditată şi verificată de reprezentanţii ministerului şi nu numai. Autorizaţia şi acreditarea se eliberează după acele etape care au fost parcurse, etape care au auditat societatea şi au auditat procedurile. În afară de sediul acesta, care este sediul principal, mai există încă unul, un sediu secundar pe care a fost necesar să-l punem la punct şi care este într-o altă locaţie decât aceasta. Acel sediu funcţionează de altfel ”în oglindă” cu Centrul de Calcul. Practic această soluţie nu este implementată numai în Centrul de Calcul, automat este şi o soluţie de backup care se găseşte undeva într-o altă locaţie. Sunt cerinţele unei legi care stă la baza emiterii acestor certificate calificate. Este vorba de legea semnăturii electronice şi de nişte ordine şi norme metodologice care reglementează operatorii de astfel de servicii. Pe lângă toate acestea suntem şi certificaţi ISO 27001 pentru protecţia datelor. Deci există nişte certificate care atestă procedurile pe care a trebuit să le îndeplinim şi să le implementăm pentru a putea oferi astfel de servicii. De altfel acesta se poate vedea şi pe site-ul Ministerului, unde se găsesc societăţile acreditate, faptul că acest serviciu al nostru CERT DIGITAL, este unul dintre cele 4-5 servicii de acest gen operaţionale în ţară în acest moment.

Rep.: În concluzie, cei care doresc semnătură electronică se pot adresa Centrului de Calcul SA Târgu-Jiu.

B.I.V: Da, începând de astăzi. Protecţia este, aşa cum am spus, asigurată de lege. Informaţiile complete pot fi găsite pe la www.certdigital.ro

A consemnat Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here