Directorii Liceului Tehnologic Roșia de Amaradia, acuzați de abuzuri asupra profesorilor! – Șefa școlii crede că acestea sunt doar “simple răutăți”

771

Profesorii de la Liceul Tehnologic Roșia de Amaradia care nu încurajează deciziile abuzive luate de directoarea Ilona Tița și de adjunctul său, Ștefan Niculescu, ori care își permit să râdă de așa-zisa lipsă de cultură a șefei instituției de învățământ, sunt puși la zid, prin metode neadecvate pentru învățământul liceal. O spune profesorul Nicolae Dragomir, inginer cu 36 de ani de vechime la catedră în această unitate de învățământ, care susține că el ar fi unul dintre multele victime ale acestui cuplu de conducători ai școlii. Asta, pentru simplul fapt că și-ar fi permis să râdă de o expresie spusă de către directoarea Ilona Tița, la un cerc tehnologic la care au participat profesori ingineri și maiștri de la școlile din județ. Directoarea liceului neagă, în schimb, acuzațiile și chiar spune că a ignorat total întâmplarea pe care a povestit-o cadrul didactic în vârstă de 62 de ani. Directoarea, în problema abuzurilor, este, de asemenea, susținută de câțiva profesori ai școlii.

Cercul tehnologic al inginerilor a avut loc în incinta liceului din Roșia de Amaradia în vara anului trecut, a povestit acum profesorul Dragomir. La această întâlnire, cu caracter didactic, a participat atunci și directoarea liceului, Ilona Tița, fiică a fostului primar de la Roșia de Amaradia, totodată profesor de limba română în cadrul școlii. Aceasta, potrivit profesorului inginer Dragomir, ar fi luat cuvântul în fața audienței, compuse din maiștrii și profesori ingineri, spunând, printre altele, că ea nu mai simte “fluturi în stomac, așa cum îi simțea odată”, Tița vrând, de fapt, să transmită că nu ar mai fi avut sentimente de dragoste și emoție profunde, legate de școală. Spusele directoarei, înțelese invers de public, ar fi creat rumoare, zâmbete și chiar râsete printre cei prezenți, spune Dragomir. Mai mult, profesorul inginer Nicolae Dragomir, vrând cumva să repare greșeala directoarei, ar fi spus în cuvântul său în fața audienței că Tița ar fi avut toate motivele să nu mai aibă fluturii din stomac de altă dată, lucru care a dat însă mai multă amploare celor înțelese de cei prezenți. Publicul ar fi continuat să râdă înfundat pe această temă, mai povestește dascălul reclamant.

Conflict pe oră..
Profesorul susține că de la acest incident, directoarea și-ar fi arătat pe față animozitățile la adresa sa, dar și a altor profesori care pun sub semnul întrebării calitățile sale de manager educațional. De acuzele colectivului nu ar scăpa, mai spune profesorul inginer, nici directorul adjunct, Ștefan Niculescu, care a fost acuzat că ar fi ajuns pe funcție cu sprijinul directoarei. “Totul a culminat cu o lună în urmă când directoarea Tița, deși părea că mă ignoră, eu fiind cel mai vechi în colectiv, mi-a demonstrat că nu mă are la inimă. Mai exact, după ce mi-a tăiat ora de consiliere, uitând să semnez în condică, a avut grijă să-mi taie ora respectivă, motivând că nu aș fi făcut-o. Nu este singura problemă care mi s-a creat mie și colectivului. Și altor profesori li s-a aplicat aceeași procedură’’, a declarat profesorul inginer Dragomir Nicolae. Cele spuse de profesor sunt negate însă de către directoarea Tița, care spune chiar că ar fi fost protectivă și tolerantă cu acest cadru didactic, pe motivul că se apropie de pensionare. ”Domnul profesor a fost chiar ajutat de conducerea școlii, în ciuda acuzațiilor de care vorbește acum. Chiar nu am avut nicio animozitate ori conflict cu dânsul, acestea sunt invenții. Pot spune că el chiar a fost ajutat să ia dirigenție. De altfel, și directorul adjunct a dorit ca respectivul cadru didactic să aibă dirigenție, pe motiv că mai are puțin până la pensie. Dânsul a greșit, în schimb, mediile pe semestrul întâi și deși i-am recomandat să-și refacă situația pentru că au apărut erori a înțeles, cu siguranță, intervenția mea ca o răzbunare. Probabil de aici a crezut că eu aș avea ceva cu el”, a spus directoarea Ilona Tița, contactată de Gorjeanul.

Reglare de conturi cu profesorul de religie!
Cert este că și profesorului de religie, Marian Iliuși, i s-au tăiat, în aceeași perioadă, patru ore făcute de respectivul cadru didactic, acestea fiind de fapt orele făcute de acesta într-o lună. Totul, deoarece profesorul de religie ar fi uitat să semneze orele în condică în ziua în care acestea erau trecute în orar. Chiar dacă dascălul ar fi semnat după câteva zile, Tița ar fi decis să-i taie orele dintr-o lună pe același considerent. La adresa profesorului de religie ar fi tot o reglare de conturi, mai acuză profesorul Dragomir, pe motiv că acesta și-ar fi permis să reclame la Inspectoratul Școlar Județean faptul că adjunctul lui Tița ar fi fost titularizat ilegal. Profesorii din școală l-ar fi ironizat și ei pe adjunct, în spatele acestuia evident, că are la bază școli slabe, că ar fi terminat cursurile la seral a unei secții nu prea bine cotate a Institutului Petroșani, unde ar fi rămas repetent timp de trei ani. Și acest profesor ar crede că este victima cuplului care conduce liceul din Roșia de Amaradia, pentru sesizarea făcută la IȘJ în toamnă.Tița neagă însă că ar avea vreo problemă cu profesorul de religie, dar aprobă că i-a tăiat orele pe motiv că acesta nu le-ar fi făcut. “Profesorului Dragomir i s-a tăiat o singură oră, patru ore au fost tăiate pentru profesorul de religie și o oră pentru o altă profesoară, pe motiv că orele nu s-au realizat. Restul sunt răutăți”, a replicat directorul liceului din Roșia de Amaradia.

Activitatea sindicală, pusă la zid?!
Directoarea mai este acuzată de profesorul inginer Dragomir că nu ar avea probleme cu profesorii doar individual, asta deoarece, recent, într-o ședință de Consiliu Profesoral, aceasta le-ar fi atras atenția sindicaliștilor din unitate că dacă vor boicota Evaluarea Națională vor suporta consecințe. Tița, potrivit dascălului, i-ar fi amenințat pe profesorii membrii de sindicat că dacă vor participa la acțiuni de protest, gen boicot, le va veni în asistență la ore, vor avea probleme la definitivat și grad cu nota pusă din partea sa. “Amenințările directoarei au avut efect, boicotul decis de FSLI, pentru luni, neavând prea mulți participanți în cadrul liceului din Roșia de Amaradia, aici ținându-se Evaluarea Națională”, a mai spus cadrul didactic.Tița neagă aceste acuzații spunând că, dimpotrivă, chiar 28 de profesori din cadrul liceului au boicotat Evaluarea desfășurată luni și marți în incinta unității de învățământ din Roșia de Amaradia. De altfel, potrivit directoarei doar 8 profesori nu au semnat pentru boicot, o parte nefiind membrii sindicali. Cele spuse de Tița sunt susținute și de Aniniș Mihaela, profesor de matematică în cadrul liceului, care spune că a boicotat simularea, dar nu a simțit nicio presiune din partea conducerii, cât și de fostul director adjunct Cristian Gîlcă.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here