Director de 5, la un liceu de zero

465

Deschidere•“Nu are ce căuta în învăţământ un profesor de nota 5. (..)Suplinitorii sunt profesori nepregătiţi” -Ion Fugaru, secretar general adjunct al PDL Gorj

Nici reprezentanţii din conducerea PDL Gorj şi nici inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean(IŞJ), Justin Paralescu, nu intenţionează să ia vreo măsură sancţionatorie cu directorul liceului din Bustuchin, Claudiu Perescu, în ciuda faptului că niciunul dintre absolvenţii acestei unităţi de învăţământ, conduse de tânărul manager pedelist, nu au reuşit să promoveze examenul de bacalaureat.

Pedeliştii din conducerea organizaţiei îşi permit însă să comenteze de pe margine calitatea învăţământului gorjean, criticând dascălii suplinitori şi pe cei care au obţinut nota 5 la titularizare. Asta însă în condiţiile în care chiar directorul liceului din Bustuchin a fost în jur de cinci ani profesor suplinitor, doi ani la rând obţinând nota 5 la examenul de titularizarea pentru disciplina educaţie fizică şi sport.

 

Liceul din Bustuchin este condus din 2009 de către Claudiu Perescu, profesor de sport. Acesta a fost promovat în funcţia de manager de către PDL, Inspectoratul Şcolar dându-i mandatul de director după ce acesta l-a refuzat însă de la pesediştii care, se pare, că i-ar fi făcut o ofertă similară. Paradoxal însă, în 2009, cel care face presiuni pentru promovarea în funcţie a tânărului Perescu este chiar naşul acestuia, susţine Ion Fugaru, secretarul general adjunct al PDL Gorj, respectivul fiind chiar primarul localităţii Bustuchin, Ion Ciocea. “Primarul din Bustuchin l-a dorit pe actualul director în funcţie că e finul lui. El a vrut ca liceul să devină Grup Şcolar”, a declarat, joi, Ion Fugaru. Promovarea lui Perescu pe funcţia de director este recunoscută şi de către foştii reprezentanţi ai PSD care s-au aflat, până la instalarea managerilor PDL, în fruntea Inspectoratului Şcolar Gorj.

Titularizare cu năbădăi

tauru si dudau 038Se confirmă astfel că Perescu a fost pus în funcţie de PDL, cu imboldul pesedistului Ciocea, fără ca nimeni să mai ia în calcul faptul că profesorul de sport nu avea calităţile necesare să ocupe această funcţie. Motivul: Perescu a fost ani la rând suplinitor, el nereuşind să promoveze, în ciuda unor încercări repetate, cu o notă de trecere, titularizarea. Mai mult, acesta a obţinut atât în 2003 cât şi în 2004, repetitiv, nota 5 la examenul de titularizare pe postul de profesor de sport. În ciuda notei mici, Perescu a rămas însă în sistem, postul de suplinitor la sport fiindu-i acordat chiar şi cu nota 5. A făcut foarte bine, deoarece în 2005 a reuşit să se titularizeze şi asta nu acasă în Gorj, ci prin Călăraşi, acesta obţinând o notă peste aşteptări, de 7,70, care l-au dus însă cu serviciul mai departe de casă. Perescu, băiat descurcăreţ, reuşeşte însă să se transfere înapoi în Gorj şi se instalează comod la Bustuchin. Legătura de naş-fin creată cu primarul localităţii, Ion Ciocea, îi asigură apoi, la scurt timp, funcţia cea mai înaltă la nivelul liceului.

Mandat cu probleme

gogonea 2Perescu nu are însă o misiune uşoară pe postul de manager, acesta nereuşind să îşi ţină în frâu propriul colectiv şi nici elevii, liceul nefiind ocolit de scandaluri. De altfel, un astfel de scandal s-a finalizat recent, în acesta fiind implicată o elevă a unităţii de învăţământ, cazul fiind primul de pornografie infantilă instrumentat de Tribunalul Gorj. Directorul chiar îşi recunoaşte de altfel stângăcia în funcţie, lăudându-l, în schimb, într-un interviu pentru Gorjeanul pe primarul Ciocea. “În dialogul nostru, am reţinut că în munca sa cu elevii şi mai ales cu unii dintre colegi, d-l director(n.r. Perescu) îşi pune mereu întrebări şi caută multe răspunsuri cu o încărcătură afectivă pronunţată, afirmând tranşant: «De cele mai multe ori, sunt preocupat de freamătul din sufletul acestor tineri, poate şi pentru faptul că sunt mai apropiat de vârsta lor, dar întâmpin dificultăţi în a convinge pe unii dintre colegi că vreau să fiu un manager al tuturor şi al comunităţii, aşa cum şi-l doreşte d-l primar Ion Ciocea, întâiul gospodar al comunei noastre»”, susţinea în scurtul interviu, prin luna martie, directorul Perescu.

Directorul juma’ de vină, restul vicele profesor de mate

În ce priveşte însă rezultatele dezastruoase obţinute de elevii liceului din Bustuchin la examenul de bacalaureat, nu numai directorul Perescu se face în totalitate vinovat, ci întreg colectivul de cadre didactice. Din colectiv face parte şi viceprimarul comunei, Gheorghe Stoenescu, membru PSD, care şi-a arătat valoarea la catedră din notele elevilor pe care el i-a educat. Astfel la o privire rapidă pe rezultatele elevilor din Bustuchin la bac, disciplina matematică, vedem că picaţii au obţinut zeci de note de 1, 2 şi 3. În aceste condiţii, sunt de vină elevii sau profesorii pentru promovabilitatea de zero obţinută de liceenii din Bustuchin, iar dacă sunt dascălii de ce nu este nimeni tras la răspundere?

Anamaria Stoica

Perescu, de la “jocurile de mişcare” la promoţia ruşinii

Directorul Grupului Şcolar Industrial Bustuchin, Claudiu Perescu, a reuşit în tipul petrecut la cârma unităţii de învăţământ să publice o carte. Nu este vorba despre vreun roman ori de vreo carte dedicată actului managerial, ci despre o carte dedicată dragostei lui dintâi, sportul. Perescu publică astfel cartea intitulată “Jocurile de mişcare în Educaţia Fizică”, carte apreciată de cunoscători dar fără nicio valoare pentru cei care i-au aşezat fotografia pe tabloul “promoţiei ruşinii” făcute publice recent de un cotidian central. Tabloul în cauză cuprindea fotografiile şi titulaturile directorilor de la şcolile în care niciunul dintre elevi nu au reuşit să promoveze bacalaureatul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here