Directoarea Teodora Ciobanu, oprită în încercarea de a înfia “fetiţa de la ghenă”

331

IMG_5331●“Se urmăresc îndeplinirea mai multor condiţii, financiare, morale pentru a obţine atestatul de adopţie” – Constantin Preoteasa, director Direcţia Judeţeană pentru Protecţia Drepturilor Copilului Gorj

Modalitatea de adoptare a unui copil în România este vehement criticată de multe state din Europa şi, în special, în Statele Unite ale Americii. Ca să înfiezi un copil, trebuie să treci prin multe comisii şi comitete, prin instanţe de judecată, iar documentaţia completată şi depusă în dosarul de adopţie este de mii de pagini. Între timp copilul creşte, iar educaţia, de multe ori, deja este dată micuţului. Refuzul unei adopţii, naşte adevărate tragedii pentru cei care îşi fac planuri în privinţa unei familii fericite. Dar cui îi pasă? În niciun caz statului, care deşi se bate cu pumnii în piept pentru protecţia copilului, tratează micuţul ca pe o achiziţie publică. Astfel, un copil dat spre adopţie, este aproape licitat, unde este urmărită eligibilitatea părinţilor şi, ferească Dumnezeu să ai datorii la bănci. Statul îţi ia dreptul de a adopta un copil.

IMG_5334Fără să-şi dea seama sau chiar cu bună ştiinţă, dar fără să le pese, guvernanţii dau naştere unor adevărate tragedii în privinţa celor care doresc să devină părinţi, prin înfierea unui copil. De când a fost găsită, micuţa Ştefania, “fetiţa din tomberon”, a fost dorită de sute de familii din România şi din afara ţării. Statul, însă, se “încăpăţânează” să nu o dea pe micuţă spre adopţie. Procedurile pentru a ajunge să ţii în braţe un copil sunt de-a dreptul stufoase şi descurajante pentru părinţi.

Procedură!

teodora ciobanuCa să se înţeleagă foarte bine prin ce trebuie să treacă părinţii, iată câteva dintre proceduri: “Familia care doreşte să ia în adopţie un copil, trebuie să depună la Direcţia Generală Judeţeană pentru Protecţia Drepturilor Copilului o cerere pentru luarea în evidenţă. Urmează o perioadă de evaluare a familiei, efectuată de către asistenţi sociali. Evaluarea are drept finalitate o propunere care se face Comisiei pentru Protecţia Copilului, pentru eliberarea atestatului necesar adopţiei, pe baza documentaţiei”. Şi de aici, urmează mulţi paşi care trebuie urmaţi, astfel încât, undeva la sfârşitul a câtorva luni de zile, să obţii hârtia prin care micuţul devine parte din familie.

Vise spulberate!

Ne-am oprit, însă, aici, pentru că aici s-a terminat şi visul unei familii de a o adopta pe Ştefania, micuţa care a rezistat miraculos, la -10 grade Celsius în tomberonul unde o aruncaseră părinţii ei. Ştefania a fost dorită de familia Teodora şi Aurel Ciobanu din Târgu-Jiu, o familie excelentă a cărei membrii însă, din păcate, trecuseră prin drama de a-şi pierde copilul natural. Au visat la o familie completă, cu un copil pe care să-l vadă jucându-se prin curte. Din păcate, legile, Guvernul şi mizeria umană, au “combinat” un adevărat eşec pentru familia Ciobanu în privinţa adoptării Ştefaniei. Teodora Ciobanu este directorul Direcţiei Sociale din cadrul Primăriei Târgu-Jiu.

Preoteasa: “Nu erau părinţi atestaţi!”

Ne întoarcem din nou la procedură şi aflăm de la Direcţia pentru Protecţia Copilului că familia Ciobanu n-a avut noroc. “Familia nu deţinea atestatul pentru părinţi care pot să adopte un copil. Este vorba despre o procedură care se face cu mult timp înainte de a adopta, iar în momentul în care există mai multe persoane care doresc acelaşi copil, legea spune că începi cu evaluarea celor care deţin atestatele mai vechi. În acest caz, avem părinţi care deţin aceste documente de doi ani”, a explicat directorul DGASPC Gorj, Constantin Preoteasa. “Se urmăresc îndeplinirea mai multor condiţii, financiare, morale pentru a obţine acest atestat”, a mai explicat Preoteasa.

Pe deasupra şi mizeria umană…

După toate documentele cerute şi consumarea multor bani şi nervi, în cazul familiei Ciobanu a mai intervenit şi mizeria umană. Imediat ce s-a aflat că familia Ciobanu doreşte s-o înfieze pe Ştefania, au apărut şi “binevoitorii”. “Da, este adevărat că am primit de la cineva un memoriu cu câteva documente ale familiei Ciobanu care ar fi arătat că aceştia au datorii la bănci, că ar avea casa gajată, şi aici este vorba despre criteriile morale, dar nu am apucat să le verific. Acestea sunt procedurile”, a mai spus Preoteasa. În aceste condiţii, se pune întrebarea cine, în ziua de astăzi, nu are datorii la bănci? Poate doar Elena Udrea care şi-a achitat recent creditul, în vreme de recesiune, sau potentaţii României. Dacă Guvernul a decis să taie salariile, să mărească TVA-ul, să scumpească produsele şi serviciile, trebuia să ia în calcul şi blocarea adopţiilor, întrucât puţini sunt cei care mai pot îndeplini criteriile respective. Aşadar, Guvernul a luat dreptul bugetarilor şi a celor care nu deţin bani în bănci sau la saltea, să nu fie părinţi. Oricum, şi ce a făcut acel binevoitor ţine de mizeria umană.

Cârciumaru: “Facem botezul!”

Primarul municipiului Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru, cel care i-a dat şi numele său fetiţei, a explicat întârzierea botezului: “Nu ştiu de ce se trezesc alţii vorbind. Normal că facem botezul, am mai amânat pentru că am aflat că deja a fost deschisă procedura de adopţie şi normal, că ne-am gândit că este frumos ca părinţii Ştefaniei, cei care o adoptă, să fie şi ei prezenţi la botez. Credeţi că e greu să organizezi un botez?”, a explicat furios primarul Cârciumaru, cel care va fi naşul Ştefaniei. “Am vorbit cu Florin Cârciumaru şi normal că facem botezul. Primarul m-a rugat să mai aşteptăm. Vă imaginaţi că în câteva zile, nici nu se pune problema să nu organizăm evenimentul”, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, moşul fetiţei găsite la ghena de gunoi. Ştefania a fost găsită în luna decembrie a anului trecut, într-o ghenă de gunoi din Târgu-Jiu. Micuţa avea atunci câteva zile de la naştere. Nici până în prezent poliţiştii nu au dat de urma părinţilor.

Gabriela Mladin

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.