Direcţia Teodorei Ciobanu, în vizorul DNA pentru alimentele europene

474

Procurorii DNA mai au în lucru încă un dosar privind activitatea desfăşurată de Direcţia Publică de Protecţie Socială Târgu-Jiu, condusă de Teodora Ciobanu, în prezent arestată într-un dosar de corupţie. De data aceasta, dosarul priveşte felul în care s-a derulat contractul acestei direcţii din subordinea Primăriei Târgu-Jiu cu Coremi Inter, firma care a câştigat contractul privind distribuirea alimentelor europene pentru târgujieni. DNA ar fi intrat pe fir, spun reprezentanţi ai societăţii vizate, după ce alimentele pentru beneficiarii din municipiu, dar şi pentru cei din mai multe judeţe au fost distribuite, de firma afaceristului Nicu Sarcină, în tranşe, în urmă cu câteva luni, iar Ministerul Fondurilor Europene a refuzat, din acest motiv, să facă plăţile către firma cu sediul în Rovinari. De altfel, în februarie, Ministerul Fondurilor Europene a reziliat contractul cu firma Coremi Inter Rovinari, pentru distribuirea ajutoarelor alimentare de la UE în judeţul Vâlcea, sesizând şi DNA-ul pentru a ancheta firma gorjeană care s-a dovedit insolvabilă pentru derularea acestuia.

Contractul câştigat, anul trecut, de Coremi Inter Rovinari cu Ministerul Fondurilor Europene i-a impus firmei gorjene să apeleze la un împrumut substanţial în euro, spun angajaţi ai societăţii. Cu toate acestea, contractul s-a derulat cu hopuri şi chiar s-a finalizat înainte de termen, în Vâlcea, loc în care alimentele europene ce trebuiau aduse de Coremi Inter nu au mai ajuns la beneficiari, ministerul reziliind contractul în cauză. Probleme mari au fost şi în Gorj, Prefectura sesizând, la finalul anului trecut, inadvertenţe în derularea contractului, direct Ministerului Fondurilor Europene. În urma sesizării, la Târgu-Jiu, alimentele au fost totuşi distribuite, chiar dacă în tranşe, de Direcţia Publică de Protecţie Socială, condusă de Teodora Ciobanu, ele fiind oferite celor peste 6000 de beneficiari, în decembrie şi în februarie.

Chemată să dea explicaţii
Actele privind derularea contractului prin direcţia în cauză au fost parafate de Teodora Ciobanu, spun angajaţi ai Coremi care susţin că aceasta, în ciuda celor întâmplate recent, va fi obligată să dea explicaţii DNA şi pentru felul în care s-a derulat contractul în municipiu. Totul, deoarece Ministerul a refuzat să recunoască actele întocmite de autorităţile care au realizat distribuirea alimentelor europene către beneficiari, preferând să reclame firma gorjeană la DNA decât să-i facă acesteia plăţile cuvenite.
Suspiciunile reclamantului ar plana asupra Direcţiei din Târgu-Jiu care a acceptat derularea deficitară a contractului cu Coremi, în februarie cele din Vâlcea solicitând rezilierea actului.
Firma lui Sarcină a câştigat anul trecut distribuirea alimentelor europene pentru peste 120.000 de beneficiari din Gorj şi Vâlcea, după ce firma principală fusese călcată de mascaţi.

Contractele cu drumurile din Gorj: unul reziliat, altul în curs!
Ion Tudor, directorul Secţiei Târgu-Jiu a Drumurilor Naţionale susţine că a auzit şi el de existenţa acestui dosar la DNA, dar menţionează că nu este singurul pe care Coremi Inter l-ar avea în lucru la procurorii anticorupţie. “Am auzit, neoficial, de existenţa acestui dosar la DNA, în cauză, cred însă, că nu este de vină Direcţia Primăriei Târgu-Jiu sau Teodora Ciobanu, ci firma Coremi Inter care a ajuns să fie reclamată, acolo, pentru felul cum a derulat acest contract. De altfel, un dosar similar, legat de un alt contract pus în practică defectuos de Coremi, se mai află în atenţia procurorilor, dar este legat de rezilierea celui privind deszăpezirea din Gorj. Deşi administratorul ne-a ameninţat pe noi că ne reclamă la DNA, ştiu că organele de anchetă s-au sesizat legat de acest contract iar la unul dintre Parchete există un dosar în lucru şi cu deszăpezirea. Oricum, tot legat de acest contract, noi avem un litigiu cu Coremi pe penalităţile aplicate pentru rezilierea contractului şi suntem în curs de reziliere şi al contractului cu Coremi privind întreţinerea drumurilor pe timpul verii. Consiliul de Administraţie va trebui să stabilească astfel când se va licita, din nou, pentru această lucrare”, a declarat Ion Tudor, şeful Drumurilor Naţionale Târgu-Jiu.
Coremi Inter Rovinari a pierdut contractul de peste 80 de miliarde de lei vechi, fără TVA, privind deszăpezirea drumurilor judeţene pentru că s-a dovedit că firma nu deţinea utilajele necesare realizării acestui proces.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here