Direcția Silvică Gorj declanșează Luna Plantării Arborilor! 22 de hectare, împădurite integral în județ

611

Direcția Silvică Gorj va efectua, în perioada 15 martie-15 aprilie, plantări integrale pe o suprafață de 22 de hectare de teren. Instituția va executa, de asemenea, de Luna Plantării Arborilor, refaceri pe suprafețele calamitate, pe 4 hectare, dar și completări curente cu arbori, pe 21 de hectare de teren din județ. Pentru realizarea acestui program de împăduriri, Direcția Silvică va folosi peste 235.000 de puieți forestieri, din speciile brad, molid, gorun, stejar, plop euroamerican, salcâm, paltin și frasin.

Directorul Direcției Silvice Gorj, Ovidiu Cîrstoc, anunță că instituția pe care o conduce va demara acțiuni de Luna Plantării Arborilor chiar din 15 martie, iar prima va debuta la Târgu-Jiu, plantările urmând să se realize în zona Bîrsești, aparținând municipiului. “Deschiderea oficială a Lunii Plantării Arborilor va fi chiar pe 15 martie 2017 la Târgu-Jiu, ocazie cu care se va planta în zona Bîrsești, pe două parcele, pe o suprafață de un hectar, puieți de cer și frasin. La acțiune vor participa reprezentanți ai Direcției Silvice Gorj, ai Ocolului Silvic Târgu-Jiu, ai APM și ai Gărzii de Mediu Gorj, studenți de la Universitatea «Constantin Brâncuși» și elevi de la Colegiul Național «Spiru Haret», de la Colegiul Național «Ecaterina Teodoroiu» și de la Liceu Bîrsești”, a declarat directorul DS Gorj, Ovidiu Cîrstoc.
Reprezentantul Direcției Silvice Gorj susține că în decurs de o lună angajații instituției vor mai executa semănături în solarii, pe o suprafață de 320 de mp, cu sămânță de molid, în vederea obținerii puieților din această specie. Se vor mai executa, de asemenea, și semănături în câmp, pe o suprafață de 35 de ari cu sămânță de salcâm și pe 3 ari cu sămânță de brad, dar și repicări cu puieți de molid pe 40 ari.

Luna Plantării Arborilor este unul din cele mai importante evenimente silvice şi ecologice, reprezentând o modalitate de sensibilizare a publicului şi a factorilor decizionali, cu privire la importanţa pădurilor, a rolului lor esenţial în menţinerea echilibrului ecologic. Această sărbătoare îşi are începuturile încă din anul 1872, când a debutat organizarea sărbătorii sădirii arborilor în SUA, ca o consecinţă firească a accentuării despăduririlor. În România, acţiunea silvicultorilor, „Luna plantării arborilor“, datează din anul 1936 și a fost inițiată de un mare silvicultor, Marin Drăcea, înalt funcţionar în Ministerul Domeniilor. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial acţiunea a fost întreruptă, fiind reluată în 1964, sub titulatura de „Luna Pădurii“, până în anul 2008, când odată cu reeditarea noului Cod silvic, Legea 46/2008, s-a revenit la vechea denumire – „Luna plantării arborilor“, sub care se desfășoară aceste manifestări în prezent.
A.Stoica

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here