Direcţia de Cultură reacţionează! – Casa monument cu termopane, în ancheta procurorilor din Târgu-Jiu

151

Picture 016Imobilul-monument situat pe axa Brâncuşi, în municipiul Târgu-Jiu la nr. 9, rămâne, în continuare, un monument istoric cu termopane. Între timp însă autorităţile culturale realizează că pe numele proprietarului s-a făcut o plângere penală, pentru lucrări neaprobate la imobil, dosar ce urmează să fie instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu.

Dosarul “Casa protopopului” este, mai nou, instrumentat de Parchetul Târgu-Jiu. Starea continuă de aşteptare în care se află aproape toate aspectele vieţii politice şi sociale din Gorj se răsfrânge aşadar şi asupra acestui caz. Până când Parchetul nu se pronunţă dacă se va începe sau nu urmărirea penală, directorul de la Cultură, Pompiliu Ciolacu Jr. se declară legat la mâini şi la picioare.

Dosarul în aşteptare

“Aşteptăm şi noi decizia Parchetului”, spune Ciolacu Jr, la câteva zile după ce Gorjeanul a semnalat existenţa acestui monument cu termopane în buricul oraşului Târgu-Jiu. De altfel, Cultura stă şi aşteaptă, în timp ce monumentul îşi pierde treptat din identitate cu fiecare “îmbunătăţire” care îi este adusă de-a lungul timpului. Oricum nu poate nimeni să facă altceva decât să aştepte. Până la urmă proprietarul casei este nevinovat până la demonstrarea contrariului. Casa este datată din secolul al XVIII-lea şi a aparţinut protopopului Andrei Scheverofilox. După ce a schimbat mai mulţi proprietari, care nu au adus nicio îmbunătăţire imobilului, casa a intrat în 1991 pe lista de clădiri propuse ca monumente istorice, dar nu a primit o catalogare oficială până în 2004. Atunci, o comisie de la Bucureşti a înregistrat-o drept monument istoric, de categoria B(n.r. monument istoric de interes local), cu numărul de identificare GJ.II-m-B-09166. Acum, imobilul “adăposteşte” însă o firmă de asigurări şi, exceptând termopanele, se află într-o stare destul de proastă.

Înţelepciunea de pe urmă a românului

Lucrurile rămân în continuare neclare. Până la urmă vin concediile, canicula încintă spiritele şi nimeni n-are chef de stat prin tribunale. Şi totuşi Ciolacu Jr. doreşte începerea unei investigaţii care să rezolve într-un fel sau altul problema. “Voi trimite un control al poliţiei de patrimoniu pe toată axa Brâncuşi”, promitea Ciolacu Jr. acum o săptămână, atunci când i s-a reamintit de această problemă. Nu a mai precizat însă dacă a mai fost nevoie de un control, deoarece acum a anunţat că pe numele proprietarului casei există un dosar. Faptul că dosarul casei-monument istoric dotată cu termopane este instrumentat de Parchet este totuşi o dovadă a interesului lui Ciolacu Jr. care, fie constrâns de împrejurări fie din simţul datoriei, a început o anchetă în acest sens. “Dosarul este în curs de instrumentare la Parchet”, a declarat, în continuare, directorul de la Cultură, Ciolacu Jr. Nu putem decât să aşteptăm cu nerăbdare finalizarea cazului. Sperăm că de data aceasta scorul pentru monumentele istorice va fi de1-0!

S.D.P.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here