Din spatele uşilor închise, direct la cârciuma de pe Insuliţă – După Bilanţul Puşcăriei, cheful cu puşcăriabilii

183

insulitaAnul cel mai „promiţător” pentru întreaga societate românească – 2012 – va fi unul plin de realizări la Penitenciarul Târgu Jiu. Cam aşa reiese din „Bilanţul pe anul 2011” al unităţii conduse prost de directorul Constantin Bălă şi adjunctul lui Daniel Lăzăroiu, ambii destituiţi şi „puşi la dispoziţie” în acel an.

La bilanţul pentru bănoasa şi mănoasa activitate pe anul 2011 au „contribuit” în cele rele, bineînţeles, şi cei doi puşcăriabili „puşi la dispoziţie”, adică transferaţi la Penitenciarul din Craiova.

Urma scapă turma

Activul de comandă – Comisar Marin Calotă şi directorul educativ Raluca Niţoiu, între altele Purtător de cuvânt – au avut o idee năstruşnică. Joia trecută, s-a închiriat o sală a Muzeului Judeţean „AL. Ştefulescu” unde-au ţinut şedinţa de Bilanţ. Cum ar veni, s-a organizat în premieră pentru Gorj, un Bilanţ-privat. Contra-cost, desigur. Presa scrisă şi televiziunile n-au fost primite în spatele uşilor ferecate. Cică, Purtătoarea de vorbe şi comandantul Marin Calotă le-au tras clapa. O păcăleală, acolo. Pe motiv că vor dialoga la urmă. Numai pentru că, ce şi-au zis Domniile Lor – Calotă şi Niţoiu – „urma scapă turma!” Când s-au dezmeticit presarii, ia-i pe Calotă şi Niţoiu de unde nu-s! Plecaseră, valvârtej, la o chermeză pe Insuliţă. De unde n-au lipsit ex-directorul Constantin Bălă şi ex-directorul educativ Daniel Lăzăroiu! Învoiţi, vorba vine, de la slujbele lor bine plătite de stat, din cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranţă Craiova. De unde, cândva, acelaşi Comisar C. Bălă îl făcuse scăpat pe Gorbunov. Semn că, din puşcării scapă nu doar deţinuţii, ci şi salariaţii. Nu se ştie dacă a doua zi, vineri, după cheful de pomină, C. Bălă şi D. Lăzăroiu or mai fi ajuns la locurile lor de muncă!

Absenţii de la Puşcăria Craiova, puşcăriabili încă în libertate!

Oricum, măcar doi dintre participanţii la Cheful de Bilanţ – C. Bălă şi D. Lăzăroiu – merită aprecieri. S-a grăbit să nu lipsească, neştiind dacă la viitorul bilanţ – cel pe 2012 – vor mai fi în libertate. Astfel, se explică efortul depus de aceştia doi pe vreme de viscol, când au plecat la drum pe un timp deosebit de rău. Şi dacă tot au absentat de la serviciul lor din Craiova, ce mai contează munca prestată de ei. Doar sunt urmăriţi penal şi puşi la dispoziţie. Ori, mai ştii, au avut aprobare de la Tatăl lor – Chestorul Ioan Băla, directorul general al ASNP (Agenţia Naţională a Penitenciarelor). În România asta portocalie, nimic nu-i imposibil. Pe lista Dosarului DNA, ţinut pe loc deocamdată de expertiza DLAF (Departamentul de Luptă Anti Fraudă), – asupra cheltuirii celor aproape 80.000 de euro, fonduri provenite din bugetul fără fund (cred ei!) al Uniunii Europene – mai figurează încă opt salariaţi. Asupra cărora, deşi au rămas în aceleaşi birouri, la unii a început urmărirea penală. Numai că miloşi din fire, colegii îi respectă mai ceva ca înainte de a fi încăput pe mâinile DNA.

Ce mai fac urmăriţii penal?

E o întrebare firească. După cum aţi văzut, cei mai vinovaţi sunt liberi ca pasărea cerului. Sunt plătiţi de la buget să petreacă. Pe chefuri făcute iarăşi pe degeaba. De unde şi vorba unui chefliu: „Costică, azi e joi, să vii şi sâmbătă că-i sâmbăta morţilor. Se dă de pomană iar!” Aţi priceput că-i vorba de ex-directorul C. Bălă. Tot la fel cum nevinovata Ilinca Ana Maria Stroe, fostă Purtător de cuvânt pe timpul lui C. Bălă, a stat câtu-i Insuliţa de mare lipită de Daniel Lăzăroiu. Care Lăzăroiu s-a tras şi în poză lângă Paul Lilea – şi el puşcăriabil – dar şi cu Gore Văduva, apropiatul Ralucăi Niţoiu. Dar ne-am luat cu vorba, mai precis cu petrecăreţii şi n-am făcut vorbire despre ceilalţi din Dosarul DNA. Care nici ei n-o duc rău! Juristul stă în acelaşi birou, de unde manevrează în continuare toate documentele. În plus, face parte din Consiliul de Conducere al Penitenciarului, participând la luarea tuturor deciziilor. Ce dacă-i parte în Dosarul DNA! Contabila şefă, Liliana Rogneanu, ocupă şi domnia sa acelaşi scaun ca mai înainte. Ea a întocmit materialul de bilanţ al Sectorului său de activitate. De semnat, a semnat Irina Iacob – inspector, dar cu bară. Cum ar veni, în numele şefei. De unde se înţelege că şefa n-a fost schimbată. Avem Dovada şi întreg Bilanţul, de care încă nu ne ocupăm. Nici şefa de la Achiziţii, Carmen Statie, n-a păţit nimic. Manevrează aceleaşi hârtii! La Educaţie, treaba e mai complicată. Din cei 5 (cinci!) au rămas doar 2 (doi!). Lucia Prunariu s-a pensionat, Paul Lilea a trecut la Pază, chiar dacă-şi face veacul tot pe la Reeducare. O psiholoagă îşi creşte copilul, spre lauda ei, iar cealaltă psiholoagă, Raluca Dobriţan, trage tare – pe toate planurile şi prin orice mijloace – cu gândul de a deveni Şefă. Mai este un educator, liniştit şi complet nevinovat. Numai că toţi sunt în acelaşi sector de activitate. E, practic, locul unde nu s-a întâmplat nimic. Există un salariat care, parcă, îi întrece pe toţi. Mihai Paleologu se numeşte domnia sa. Trebuie să facă faţă, sireacul, la multe: trudeşte până transpiră la Sectorul Vizite! – 4 ore! –apoi o ia de la capăt, de-ţi vine să-i plângi de milă, alte 4 ore la Arhiva Unităţii. Ferice de directorul Marin Calotă că are în subordine şi pe acest agent polivalent, capabil să facă falsurile în documente. Şi există pericolul să modifice termenele de valabilitate la produsele primite de deţinuţi la Sectorul Vizite. Mare atenţie! Liderul de sindicat Florin Şchiopu se consideră victimă. A noii conduceri şi a urmăririi penale. Pe motiv că a luptat, neinspirat cu directorul Marin Calotă pentru acordarea de zile libere pentru cadre. În această situaţie cumplită fiind înfrânt. Şi, se pare, că a fost niţel cam părăsit de liderul sindicatului celui mare, pe ţară, Sorin Dumitraşcu.

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here