Din nou, strada

474

Strada este locul cel mai comun din viaţa cetăţenilor, este locul pe care îl parcurgi zilnic spre destinaţii legate de muncă, şcoală, sănătate, distracţie, aprovizionare şi multe altele. Strada este un spectacol permanent, unde spectatorii pot deveni actori, este locul unde se râde sau se plânge, este un loc al trăirilor cotidiene.

Pentru unii defavorizaţi ai sorţii, strada este ultimul loc unde şi-ar fi dorit să ajungă, după ce au fost evacuaţi prin retrocedări mincinoase. Din cele mai vechi timpuri, vuietul străzii nemulţumite a provocat nelinişte, nopţi nedormite şi cearcăne conducătorilor. Numai abilitatea celor avizaţi şi o serie de promisiuni respectate sau nu, puteau să domolească vuietul străzii şi amplificarea conflictului (experienţa ne arată că majoritatea promisiunilor nu au fost respectate sau au primit o altă formă). Datorită străzii şi a eroilor săi am reuşit eliminarea vechiului regim în 1989, datorită lor astăzi suntem liberi şi ne putem exprima opiniile, unde altundeva decât în stradă ? Ultimele evenimente legate de incendiul catastrofal de la Clubul „Colectiv” din Capitală în urma căruia şi-au pierdut viaţa 48de tineri, printre care se numără şi un gorjean de-al nostru şi peste 100 luptă din răsputeri să menţină legătura firavă cu cei dragi şi cu lumea aceasta, în care au trăit şi au visat, au scos în stradă, zile în şir, mii şi zeci de mii de români. Protestatarii au început prin a cere pedepsirea vinovaţilor pentru tragedia din clubul în care, la ora fatidică, tinerii veniţi să susţină formaţia de rock preferată, nu au mai avut nici o şansă în faţa nepăsării, corupţiei şi, a prostiei unor indivizi îmbuibaţi care cu o mână ştampilează şi cu cealaltă încasează, toată operaţiunea, cu ochii închişi. Presiunea străzii, care se amplifica de la o zi la alta, l-a determinat pe Preşedinte să primească la Cotroceni o delegaţie a manifestanţilor, cu care a purtat o scurtă discuţie şi, cărora le-a promis că va veni în stradă, să mai discute una, alta. Referitor la criza guvernamentală datorată retragerii Guvernului Victor Ponta, senator de Gorj, domnul Iohannis a recunoscut deschis că, la ora actuală, are doar două soluţii, ambele proaste. Una dintre ele ar fi alegerile anticipate, variantă agreată de noii PNL-işti, care se simt aproape de ţintă, precum un buldog care simte mirosul ciolanului, însă nu îl poate atinge cu laba. Varianta unui guvern tehnocrat ar implica un control superficial din partea partidelor şi o colaborare posibil disfuncţională cu Preşedinţia, această a doua soluţie fiind considerată la fel de proastă. În urma promisiunilor referitoare la o prezenţă ulterioară între manifestanţi, dl. Iohannis a ales ca dată, duminica spre seară, când numărul manifestanţilor nu mai depăşea o mie de cetăţeni, majoritatea nemulţumiţi de modul în care au fost selectaţi invitaţii de la Cotroceni din urmă cu câteva zile. O parte a nemulţumiţilor din stradă îi consideră pe participanţii la discuţie de la Palatul Prezidenţial ca fiind nereprezentativi, fapt care scoate în evidenţă, un prim semn de dezbinare între participanţi şi o uşoară incoerenţă în revendicări. Majoritatea manifestanţilor din stradă, care solicită schimbarea întregului sistem, au sub 40 de ani, majoritatea au studii superioare şi lucrează în mediul privat.
Presiunea străzii, după cum se vede, este în scădere şi cât de curând, ne vom întoarce la ale noastre aşa cum le ştim, vechi, urâte şi mereu aceleaşi.
Cu toate acestea, strada rămâne o forţă de netăgăduit, de la Moţoc şi până la urmaşii lui de astăzi.
A.Pop

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here