Din nou şoferi băuţi la volan

388

Poliţiştii gorjeni care au fost în misiune la sfârşitul săptămânii pe străzile din judeţ nu au dus lipsă nici de această dată de şoferi care s-au urcat la volan după ce anterior au băut mai mult sau mai puţin. Recordul week-endului ce a trecut îl reprezintă un caz descoperit la Mătăsari, unde un tânăr de 31 de ani a tras bine de tot la măsea înainte de băga cheile în contact.

“Cu ocazia testării cu aparatul etilotest a rezultat o alcoolemie de 1,31 mg/l alcool pur în aerul expirat, persoanei fiindu-i recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză s-a întocmit dosarul penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice, având o îmbibaţie alcoolică peste limita legală”, menţionează IPJ Gorj într-un comunicat de presă.

Alte cazuri de acest gen au fost descoperite pe mai multe şosele din Gorj, la Ţicleni un tânăr ameţit bine fugind din faţa oamenilor legii. El a avut şi motive pentru că, în afara faptului că era băut, conducea o maşină care nici măcar nu era a lui, poliţiştii suspectându-l de furt. Culmea este că şoferul a oprit maşina la vreo jumătate de kilometru după ce oamenii legii l-au tras pe dreapta, dar numai după ce a ajuns cu autoturismul într-un şanţ, el luând-o la fugă prin pădure, deşi de fugit nu a putut să fugă prea mult. “Cu ocazia acestor activităţi, conducătorul unui autoturism nu s-a conformat indicaţiilor poliţiştilor, ignorând semnalul regulamentar de oprire şi continuând deplasarea, după circa 500 de metri lovind un obstacol, părăsind partea carosabilă şi fugind în pădurea din apropiere. Persona în cauză a fost prinsă şi identificată în persoana lui Cătălin N.B.,de 21 ani, din judeţul Gorj, iar în urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat o alcoolemie de 0,64% mg/l, alcool pur în aerul expirat, fiind condus la Spitalul Tg.-Cărbuneşti, pentru recoltarea de probe biologice. În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit ca tânărul, sub pretextul recuperării unui telefon mobil din autoturism, a împrumutat cheile acestuia de la Constantin C.T. ,de 23 ani, din judeţul Gorj, proprietarul autoturismului şi fără consimţământul acestuia a condus autoturismul respectiv pe care l-a avariat ulterior”, menţionează poliţiştii.Oamenii legii îi sfătuiesc din nou pe şoferi să nu se urce la volan după ce au consumat băuturi alcoolice, poliţiştii urmând să fie în stradă şi în următorul week-end mai ales că atunci este sărbătoarea de Sfânta Maria, iar motivele de a gusta mai mult sau mai puţin dintr-un păhărel sunt şi mai mari. “Legea pedepseşte aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice, iar concentraţia de alcool în sânge depăşeşte limita legală! Astfel, este prevăzută o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. Ştiţi care sunt efectele alcoolului? La 0,1g/l alcool pur în sânge ( 120 ml bere, 50 ml vin, 15 ml spirtoase) încep deja să apară tulburări de comportament care pot produce probleme în capacitatea de a conduce autovehiculului, iar la 0,2 g/l alcool pur în sânge ( 240 ml bere, 100 ml vin, 30 ml spirtoase) se instalează dereglarea reflexelor şi întârzierea timpului de frânare; La mai mult de 0,8g/l alcool pur în sânge ( 960 ml bere, 400 ml vin, 120 ml spirtoase) – scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, se dereglează răspunsul la stimulii optici şi auditivi; Psihologii avertizează că, deşi încetineşte multe din funcţiile organismului, alcoolul duce la dispariţia inhibiţiilor, ceea ce determină deseori un comportament impulsiv şi lipsa controlului, situaţii care pot fi fatale şoferului”, avertizează poliţiştii.

Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here