Din nou puhoi de turiști la Rânca

2200

„Sinaia Olteniei” va fi din nou aglomerată în aceste zile de sărbătoare, la fel cum a fost și de Crăciun, când șoferii au trebuit să stea cu orele în cozi kilometrice pentru a putea ajunge în stațiune. Ieri la prânz traficul era încă fluent spre Rânca, dar în stațiune, pe străduțele înguste și acoperite cu zăpadă apăreau deja primele blocaje, agenții rutieri încercând să fluidizeze traficul în aceste condiții dificile. Ieri, au plecat din stațiune turiștii care și-au încheiat vacanța de Crăciun, și nu au fost puțini, la fel de mulți urcând la munte pentru petrecerile de Revelion.
Mașinile au fost parcate pe ambele părți laterale ale Transalpinei, iar în trafic au intrat și ATV-urile pe care turiștii le-au închiriat pentru mici plimbări. Aglomerație a fost și pe pârtii, în special pe cea principală, unde toată lumea s-a bucurat de stratul de zăpadă de peste o jumătate de metru. Aici unii dintre oaspeți au început deja mici petreceri, cu gândul la ce va fi în noaptea ce marchează trecerea dintre ani și când, legal, nu se mai pot face petreceri nici în restaurante și nici pe pârtii după ora 23.00. „Mereu suntem într-o petrecere aici pentru că e totul frumos. Avem zăpadă, avem gașca de la București și nu avem COVID, că asta contează. Facem și petrecere, o să vedeți, că totul e super și așa trebuie să se termine până plecăm acasă”, a spus un tânăr pe pârtie. Un amic de-al lui a recunoscut cu o jumătate de gură că în cabana în care s-au cazat va fi petrecere și după ora 23.00, deși, anterior, polițiștii le-au pus în vedere proprietarilor de spații de cazare să nu organizeze evenimente festive sub nicio formă, ci eventual, să asigure doar servirea mesei către cei cazați.
„Nu știu dacă ar trebui să spun, dar în cabană va fi chef, vă dați seama. Practic vom avea petrecere pentru că pentru asta am venit aici. Cu siguranță, nu vom ieși afară ca să ne luăm amenzi, dar în cabană ne vom distra”, a spus un tânăr. Încântați de atmosfera din stațiune, turiștii de abia așteaptă noaptea de Revelion pentru a petrece alături de cei dragi, chiar dacă nu vor mai fi chefurile din anii trecuți. „Am venit de la Crăciun aici pentru că am aflat că este zăpadă. Revelionul îl facem tot la Rânca pentru că e superbă zona. Sunt problemele cu parcarea și cu traficul, dar suntem obișnuiți, din păcate, cu ele din București. Acum sunt cu nepoțica la săniuș, după care mergem să bem un ceai și să ne mai încălzim. De Revelion o să rămânem în cabană pentru că nu vom ieși afară. Mi-aș dori să fim aici pe pârtie, dar dacă nu e voie, nu e voie. Cred că e mai bine așa pentru că eu am și o vârstă și dacă până acum nu m-am infectat parcă nu aș vrea să ajung acum la spital”, a spus un turist din capitală. Costurile pentru cei care s-au cazat aici au ajuns și la 4000 de lei pentru o familie care a optat pentru demipensiune și cina festivă din seara de 31 decembrie. Prețurile nu sunt mai mari decât cele de anul trecut, dar, după un an cu multe restricții de circulație, nimeni nu s-a mai gândit la bani când a fost vorba să vină pentru distracție la munte. „Suntem cu un grup de prieteni, am luat și cățelul cu noi ca să se bucure și el de zăpadă, iar de Revelion vom fi aici pe pârtie, dacă ni se dă voie. Dacă nu, vom rămâne în cabană. Acolo oricum vom face o petrecere că doar scăpăm de 2020 și ne bucurăm la maxim de asta”, a spus o turistă. În stațiune gradul de ocupare era, ieri, aproape de maxim. Șeful asociației cabanierilor, Constantin Pănescu, spune că petrecerile din anii trecuți au devenit istorie, dar nu vor lipsi complet din pensiuni, mai ales că în Rânca nu au fost semnalate cazuri de COVID-19 până în prezent. „Gradul de ocupare poate fi aproape de 100% până în seara de Revelion. Avem zăpadă multă, peste 70 cm, în condițiile în care a nins și va ninge inclusiv pe 1 ianuarie. Avem turiști pe care i-am fidelizat an de an, vin la noi nu doar pentru zăpadă, ci și pentru meniul specific din noaptea de Revelion. Stațiunea ar putea fi neîncăpătoare în aceste zile pentru că e multă zăpadă inclusiv în preajma cabanelor, nefiind luată de aici pentru a fi transportată în zone periferice. În privința petrecerilor, vom respecta normele sanitare, dar vom încerca să facem lumea să uite de greutățile acestui an care e cu totul aparte față de alți ani. Vrem să îi facem pe oameni să uite de necazurile de care au avut parte pe parcursul lui 2020 și să privească cu bucurie spre 2021”, a menționat Constantin Pănescu.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here