Din nou probleme cu apa la Rânca

373

Situație dificilă pentru proprietarii unor cabane și pensiuni din Rânca, după ce rețeaua de apă din stațiune din nou nu a făcut față consumului ridicat în perioada sărbătorilor de iarnă. Câteva zeci de structuri de cazare au rămas fără apă, iar proprietarii acestora au fost nevoiți să își trimită clienții acasă ori să care apă cu bidoanele pentru a rezolva cât de cât problema respectivă. Unul dintre cei mai afectați de situația respectivă este Gabriel Roșca. Acesta a fost nevoit să își închidă hotelul și să le trimită mesaje clienților săi prin care să le explice situația ce a dus la imposibilitatea de a-i caza. “A trebuit să sun la agenții de turism din Capitală, la cei care și-au făcut rezervările pe internet și să le explic situația de aici. Nu e ușor să spui că nu ai apă în vârful muntelui, dar asta e realitatea. E o problemă gravă pentru că acum camerele sunt goale în loc să stea turiști în ele”, spune Roșca.
În stațiune s-a revigorat zilele acestea meseria de sacagiu, proprietarii pensiunilor rămase “pe sec” fiind cei care și-au pus mașinile la bătaie pentru a căra bidoane cu apă de la cabanele care nu au problema respectivă. Rezervoare de un metru cub sunt umplute direct în stradă și cărate până la pensiunile cu probleme, asta în condițiile în care străzile secundare sunt acoperite cu gheață și bolovani. “Sunt colegi care au trebuit să își trimită turiștii acasă sau la care turiștii nu au mai venit după ce au aflat că sunt iar probleme cu apa. La mine sunt cazați actori de la Teatrul Național din Pitești. Am avut norocul că sunt oameni înțelegători și că am putut să îmi fac stocuri de apă noaptea, după ora 12.00, când scade consumul la celelalte cabane și ajunge și la mine. Altfel, i-aș fi trimis și eu acasă sau ar fi plecat ei, că altă variantă nu cred că era”, a explicat proprietarul unei cabane situate înspre zona cunoscută drept “Coada Râncii”.
Problemele create acum de lipsa apei vor fi prezentate și organelor de urmărire penală, asociația care îi reprezintă pe cabanierii din Rânca fiind decisă să ceară o anchetă în acest sens în speranța că situația nu se va mai repeta anul viitor. Avocat al asociației respective este fostul procuror militar Dan Voinea, și el proprietar al unei cabane în stațiune. “Considerăm că se impune și sesizarea organelor judiciare pentru a se face o anchetă în legătură cu lipsa apei în perioada sărbătorilor. Să vedem dacă a fost un act intenționat sau o neglijență pentru că o răspundere din partea cuiva trebuie să existe la o astfel de situație”, a spus celebrul avocat. Stațiunea este alimentată prin intermediul unor bazine care sunt administrate atât de primăria Novaci, cât și de cea din Baia de Fier. Cele dintâi sunt închise de o bună perioadă de timp și, ca urmare, responsabilitatea cade în cârca edilului din cealaltă localitate, Dumitru Turbăceanu menționând că doar natura e de vină pentru cele întâmplate. “Înghețul a venit iarna aceasta mai devreme și fără un strat de zăpadă. În lipsa zăpezii știm că izvoarele își diminuează debitul la jumătate. Fără zăpadă exact lucrul acesta s-a întâmplat”, a explicat edilul, înjumătățirea debitului suprapunându-se cu creșterea foarte mare a consumului din perioada sărbătorilor.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here