Din neglijenţa unor medici de familie – Datele intime şi personale ale pacienţilor, difuzate pe internet

548

mediciMai multe evaluări de sănătate, efectuate de medicii de familie, printre care şi cei din Gorj, au ajuns pe internet. Astfel, date precum, numele, codul numeric personal, domiciliul, bolile de care suferă sau chiar numărul avorturilor făcute de pacienţi circulă pe internet, astfel încât oricine poate avea acces la ele.

Acestea sunt considerate date personale şi intime, însă din neglijenţa medicilor bazele de date cu pacienţii au fost share-uite şi au ajuns astfel în spaţiul public.

Zeci de evaluări de sănătate realizate de medicii de familie circulă libere pe internet. Descoperirea a fost făcută de jurnalişti care au văzut în mediul on-line baza de date ce conţine pacienţii unor medici care, din prostie sau neglijenţă, le-au share-uit pe programele gen ODC sau APEX. Odată puse la share fiecare utilizator le-a putut descărca şi deschide, aflând astfel date personale şi intime despre anumiţi pacienţi ce pot fi văzute de toată lumea. Acestea conţin date ca CNP-ul, data naşterii, adresa domiciliară, numărul de avorturi făcute, numărul de boli avute, numele bolilor, tipul nutriţiei, consumul de alcool sau tutun, greutatea, înălţimea dar şi concluziile medicului. Printre judeţele vizate se află şi Gorjul, alături de Sibiu, Alba, Dolj, Teleorman şi Mehedinţi, unde informaţiile sunt free acces. Numărul pacienţi înregistraţi este de 1801, cu nume şi prenume, CNP şi adresă, dintre care pacienţi copii, 152.

Medicii gorjeni susţin că neglijenţa aparţine ministerului

Medicii de familie din Gorj nu îşi explică cum aceste informaţii au apărut în spaţiul public. Mihai Moisescu, preşedintele Colegiului Medicilor de Familie din Gorj, susţine că datele au apărut pe internet, probabil, din vina angajaţilor de la Ministerul Sănătăţii: “Este vorba despre programul de evaluare a sănătăţii din 2007-2008, care a fost făcut de fiecare medic de familie şi a fost trimis la DSP Gorj şi apoi la Ministerul Sănătăţii pe suport electronic, pe CD-uri. Acestea s-au dus sigilate la DSP şi de acolo cu pază militarizată la Bucureşti. Nu ştiu cum au ajuns aceste date pe internet, probabil o neglijenţă de la minister, acolo unde s-au centralizat”, a declarat Moisescu.

Pe de altă parte, Direcţia de Sănătate Publică Gorj susţine că nici direcţia nu ar fi avut cum să scape astfel de informaţii: “Nu avem posibilitatea să punem aceste date pe internet, de la noi nu puteau ajunge”, a declarat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Gabriela Mladin

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here