Din martie, se măresc pensiile a mii de gorjeni

451

De la 1 martie 2017, nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionarii din judeţul Gorj, prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, va creşte la 520 de lei.

Noi creşteri în sectorul pensiilor! Gorjenii, care primesc lunar indemnizaţia socială de 400 de lei, vor avea mai mulţi bani în buzunare din luna martie când nivelul acestui tip de venit va creşte cu 120 de lei. Ordonanţa de urgenţă mai stabileşte că, începând cu data de 1 iulie 2017, valoarea punctului de pensie se majorează cu 9% şi va fi de 1000 de lei.
O astfel de majorare a punctului de pensie s-a făcut şi din această lună, potrivit conducerii Casei Judeţene de Pensii (CJP) Gorj. “În ceea ce priveşte pensia socială, în luna decembrie 2016 aveam în baza de date un număr de 8.828 de beneficiari. Ca urmare a creşterii punctului de pensie de la 1 ianuarie 2017 de la 871,8 lei la 917,5 lei, mulţi dintre cei care primeau indemnizaţii sociale au ieşit din această categorie, astfel că acum, în luna ianuarie, beneficiari ai pensiei minime mai sunt 7.875 de gorjeni. Aceştia din urmă vor avea parte de o majorare a pensiei minime începând cu 1 martie, creşterea fiind de la 400 de lei/lună la 520 de lei/lună”, a declarat Daniela Negoiţă, directorul adjunct al CJP Gorj.
Indemnizaţia socială pentru pensionari se acordă din oficiu, fără a fi nevoie de depunerea unei cereri însoţite de documentele aferente, tuturor pensionarilor sistemului public de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub cel al pensiei sociale minime garantate. În situaţia persoanelor care beneficiază, prin cumul, atât de unul sau mai multe drepturi de pensie din sistemul public, cât şi de pensie din sisteme neintegrate acestuia, precum şi de drepturi stabilite şi plătite de sistemul public de pensii în baza unor legi speciale, la acordarea pensiei sociale minime garantate ce are în vedere nivelul cuantumurilor însumate ale tuturor acestor venituri.

Majorări noi, de la 1 iulie
De asemenea, în conformitate cu prevederile aceleiaşi OUG nr. 2/2017, de la începutul lunii iulie a acestui an, prin derogare de la prevederile art. 102 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, va creşte valoarea punctului de pensie de la 917,5 lei, cât este acum, la 1.000 de lei. În acest fel, un gorjean care are acum pensia de valoarea unui punct de pensie a încasat în decembrie 2016 suma de 872 de lei, cât era atunci punctul de pensie, în prima jumătate a lui 2017 va încasa 918 lei (prin rotunjire), iar din iulie 2017 va primi 1.000 de lei. Odată cu majorarea punctului de pensie vor creşte şi indemnizaţiile de însoţitor pentru persoanele cu handicap, care reprezintă 80% din valoarea punctului de pensie. Indemnizaţiile respective au mai crescut şi luna aceasta, în acelaşi timp cu indexarea punctului de pensie.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here