Din lipsă de personal / Bandă spintecată pe unul dintre excavatoarele Carierei Lupoaia

617

La doar o lună de zile de la punerea noii benzi de la excavatorul 03 de la Cariera Lupoaia, aceasta a fost spintecată, conducerea CEO fiind obligată să suporte o cheltuială mare pentru înlocuirea, urgentă, a acesteia. Angajații excavatorului susțin că incidentul a apărut pe fondul lipsei de personal, mai exact utilajul nu avea în echipă un lăcătuș mecanic pe fiecare bandă, cum este stabilit în normativ. Un excavator mai trebuie să aibă doi electricieni, dar în fapt este numai unul, și manipulanți care să facă curățenie pe circuitul de benzi, care nu mai există.

În Cariera Lupoaia sunt active acum patru excavatoare din cinci, ultimul fiind în revizie de ani de zile. Marți dimineață, la Cariera Lupoaia a avut loc un incident, care a mai scos din uz încă un excavator, totul urmare a faptului că una dintre cele patru benzi s-a spintecat, din lipsa de supraveghere a personalului mult diminuat. Ieri la orele amiezii, încă se lucra la schimbarea benzii rupte, care a provocat o carență în procesul de producție stabilit pentru ziua respectivă. De asemenea, personalul excavatorului a fost mutat la un utilaj tot cu deficiențe de personal pentru a asigura buna funcționare a acestuia.
Problema apărută, ieri, este una dintre multele similare întâlnite în carierele din Gorj, care se confruntă cu o carență mare de personal de specialitate. “Acest incident s-a datorat lipsei personalului din producție, mult rărit la ultimele disponibilizări, în timp ce personalul TESA a fost protejat și lăsat să se înmulțească, deși mulți pierd timpul prin birouri. Sindicatul pe care îl conduc a avertizat, în nenumărate rânduri, conducerea CEO legat de problemele de personal și efectele pe care le au asupra angajaților rămași în unitatea minieră, dar, din păcate, nu s-a făcut nimic în acest sens. Bine că marți nu s-a întâmplat un accident de muncă, banda ruptă putând să smulgă membre sau chiar să ucidă angajații care s-ar fi aflat în preajma acesteia în momentul în care banda plină de cărbune s-a spintecat. Acest excavator ajunge și în fostele galerii ale fostei mine Roșiuța, putând oricând să lovească cu roata bucăți de fier care cântăresc zeci de tone, care ajungând în bandă o pot distruge iremediabil”, a declarat Nicu Bunoaica, liderul Sindicatului Solidaritatea 2013.

Cabină de excavator, distrusă de un bulgăre de cărbune
Un bulgăre de cărbune, de 10 tone, a căzut peste cabina unui excavator din Cariera Lupoaia, incident care a avut loc în urmă cu două luni de zile, mai povestește liderul de sindicat, care avertizează că se cere cărbune, dar nu se impun și reguli de protecția muncii pentru salariații din cariere.
“Exacavatoristul a scăpat, după ce a fugit din cabină, asta în timp ce cabina a fost avariată în proporție de 50% de bulgărele de cărbune respectiv. Cabina a fost reparată de atelierul mecanic fără explicații, vinovat fiind șeful de carieră care a cerut să presteze cu treaptă de peste 7 metri”, a completat Bunoaica.
Acesta povestește că un alt salariat, tot în aceeași perioadă, a fost pus de un superior să presteze în condiții lipsite de siguranță în carieră, fiind în pericol să moară în timp ce a fost prins de bandă. “Omul a fost băgat în concediu ca să nu se înregistreze un accident de muncă, maistrul salariatului fiind vicepreședinte la sindicatul lui Bădița. Liderul a mușamalizat totul, intervenind la directorul Vulpe”, a mai subliniat președintele Sindicatului Solidaritatea 2013, menționând că administrația CEO este slab informată la acest capitol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here