Din ce în ce mai mulţi pensionari au popriri pe pensii

527

Temperaturile scăzute îşi fac simţite prezenţa atât afară, cât şi în buzunarele pensionarilor gorjeni. Fie că datorită pensiilor mici nu-şi pot achita facturile la întreţinere sau ratele către bănci, Casa Judeţeană de Pensii anunţă un număr crescut de la lună la lună de popriri pe veniturile beneficiarilor.

Potrivit Danielei Negoiţă, director adjunct al Casei Judeţene de Pensii Gorj, numărul popririlor pe pensii a crescut din luna septembrie încoace. Astfel, dacă în luna septembrie nu mai puţin de 2.165 de pensionari gorjeni au avut înfiinţate popriri pe pensii, cumulul popririlor ajungând astfel la suma de 392.734 de lei, în octombrie numărul acestora a ajuns la 2.229. “Conform situaţiei întocmite zilele acestea şi aferentă lunii trecute, am constatat creşteri şi în luna noiembrie când am avut înfiinţate un număr de 2.346 de popriri, deci mai multe faţă de lunile anterioare, valoarea sumelor reţinute fiind de 434.534 lei, date ce se înregistrau în evidenţele noastre la data de 2 decembrie”, a declarat directorul adjunct al Casei de Pensii Gorj.

Datorii diverse pentru pensionari
Cele mai frecvente motive pentru care reprezentanţii Casei de Pensii sunt nevoiţi să facă popriri pe pensii provin din hotărârile judecătoreşti, credite şi dobânzi restante de la bănci şi Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Gorj, impozite şi taxe locale, amenzi, facturi la întreţinere neplătite de la asociaţiile de proprietari, debite restante comunicate de unităţi pentru foştii salariaţi, actuali pensionari.
“Persoanele cu popriri pe pensie pot rămâne fără o treime din aceasta dacă au datorii către un singur creditor, iar dacă este vorba despre datorii cu titlu de întreţinere sau alocaţii pentru copii, debitorul poate rămâne doar cu jumătate din pensie, cealaltă fiind reţinută pentru acoperirea datoriei. De altfel, se reţine tot jumătate din pensie, dacă persoana are datorii către mai mulţi creditori. Ne mai aşteptăm la astfel de creşteri şi în lunile viitoare, atâta timp cât va ţine sezonul rece şi pensionarii vor avea mult mai multe cheltuieli”, a precizat reprezentanta Casei Judeţene de Pensii Gorj.
La recuperarea debitelor prin înfiinţarea de popriri asupra pensiilor se aplică prevederile Codului de procedură civilă. Conform art. 728, “pensiile pot fi urmărite până la 1/2 din venitul lunar net pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii şi până la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii”.
Poprirea se înfiinţează în conformitate cu dispoziţiile aceluiaşi articol, conform cărora “veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum”. Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here