Din cauza presiunilor media, Curtea de Apel Ploieşti judecă licitaţia “feroviară” a CEO

324

Dosarul în care Gruia Stoica, patronul companiei Grup Feroviar Român (GFR), este acuzat de săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă în legătură cu o licitaţie organizată de Complexul Energetic Oltenia, a fost mutat de la Curtea de Apel Bucureşti la Curtea de Apel Ploieşti. Decizia a fost luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţă care a admis o cerere de strămutare formulată de Gruia Stoica, acesta invocând presiunea mediatică asupra cazului său.

Gruia Stoica a fost trimis în judecată pe 12 februarie 2014, el fiind în prezent în arest la domiciliu. Potrivit DNA, în luna mai 2013, SC Complexul Energetic Oltenia SA (CEO) Târgu-Jiu a lansat public procedura de licitaţie ce avea ca scop încheierea acordului cadru şi a contractelor subsecvente având ca obiect “Servicii de transport feroviar de cărbune” pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Işalniţa şi sucursala Electrocentrale Turceni. Potrivit fişei de date a achiziţiei, valoarea estimată a contractului era de 473.068.410 lei, fără TVA (195.079.200 lei pentru SE Turceni, 105.414.600 lei pentru SE Craiova II şi 172.574.610 lei pentru SE Işalniţa).
Durata contractuală era de 36 de luni, începând cu data de 1 februarie 2014, iar criteriile de atribuire a contractului erau “cel mai mic preţ” sau “oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic”.
Potrivit rechizitoriului, la data de 22 ianuarie 2014, Gruia Stoica, persoană ce controlează GFR SA, membră a grupului Grampet, i-a promis avocatului Doru Boştină că-i va da suma de 3 milioane euro pentru ca acesta să îşi exercite influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra directorului general al CFR Marfă (funcţionar public), pentru a-l determina să îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să-i comunice preţul oferit de societatea pe care o conduce, la licitaţia din 29 ianuarie 2014, aşadar să divulge date confidenţiale. Acest demers avea ca scop adjudecarea de către Gruia Stoica a contractului ce făcea obiectul licitaţiei, respectiv transport cărbune de la nivelul Complexului Energetic Oltenia.
Procurorii susţin că, în acest context, avocatul Boştină i-a promis lui Gruia Stoica că va înlesni, în schimbul sumei de 3 milioane euro, aflarea ofertei de preţ şi va folosi pentru realizarea traficului de influenţă un intermediar care poate exercita influenţă directă asupra directorului general al CFR Marfă.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here