Alunecările de teren au afectat încă o localitate din judeţul Gorj. Comuna Crasna se numără acum printre cele care au probleme din această cauză, pe raza acesteia fiind în pericol şapte case. Consiliul Judeţean a luat la cunoştinţă despre situaţia de la Crasna şi a promis că se va implica în remediere sa.
În cadrul ultimei şedinţe a Consiliului Judeţean, consilierul Puiu Diaconescu a adus la cunoştinţa colegilor săi situaţia complicată apărută la Crasna. „Doresc să vă informez asupra unei situaţii deosebite ce s-a ivit în comuna Crasna. O alunecare de teren a surpat jumătate din axul drumului 665 C dar nu numai atât, sunt puse în pericol şapte case. Până acum au mai fost alunecări de teren, au fost amenajate acum câţiva ani, dar acum s-a deplasat o falie puternică din spatele a 4 case şi încă 3 care sunt pe ax; de aceea doresc să vă cer sprijinul dumneavoastră şi reprezentantului prefectului de aici pentru a interveni urgent în stoparea acestor alunecări pentru că oamenii sunt puşi într-o situaţie dificilă şi, sigur, alarmantă”, a mărturisit Puiu Diaconescu, în şedinţa Consiliului Judeţean de vineri, 25 martie.
Consiliul Judeţean, implicat în rezolvarea problemei
Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean nu era străin de problemele de la Crasna şi a promis că se va face tot ce este posibil pentru remedierea lor. „Se cunoaşte de această alunecare; s-a intervenit şi în teritoriu unde este Comisia de specialitate. Consiliul local de la Crasna trebuie să convoace comitetul pentru situaţii de urgenţă local, să invite de asemenea Comisia de la Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean în vederea realizării documentaţiei, pentru a se interveni în rezolvarea acestei situaţii şi a se face ce se realizează pentru toate localităţile, adică un proiect de hotărâre în vederea obţinerii fondurilor necesare alocate, din fondul de intervenţie, la dispoziţia Guvernului sau la nivel judeţean, aşa cum s-a întâmplat în localităţile Negomir, Vladimir şi Roşia de Amaradia. Deci comitetul pentru situaţii de urgenţă local face demersurile necesare către ISU, pentru că acolo trebuie să se intervină în situaţii de urgenţă”, a explicat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.
Astfel, după evaluarea pagubelor rezultate în urma alunecărilor de teren de la Crasna, se pot solicita fonduri, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul localităţilor Negomir, Roşia de Amaradia, Vladimir, dar şi o comună din judeţul Vâlcea, afectate şi ele de alunecările de teren, pentru care Guvernul a alocat 2,8 milioane de lei noi pentru lucrări.
Minodora Sucea