Din această lună, noi reguli pentru şoferi

417

Noi modificări ale Codului Rutier au intrat în vigoare de la 1 septembrie prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, care a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 635, din 29 august 2014.

Şoferii gorjeni prinşi beţi la volan trebuie să ştie că recoltarea probelor biologice se poate face şi în ambulanţe ori autospeciale cu această funcţie. Potrivit OUG nr. 21/2014, “medicul, asistentul medical sau persoane cu pregătire medicală de specialitate din echipajul ambulanţei sau autospecialei, care intervin la evenimentele în legătură cu traficul rutier, pot recolta mostre biologice în măsura în care prin aceasta nu se afectează acordarea asistenţei medicale de urgenţă sau de prim ajutor. De asemenea, mostrele vor fi colectate şi în situaţia în care persoana implicată într-un accident de circulaţie refuză transportul de urgenţă la o unitate sanitară sau starea sa de sănătate nu impune acest transport. Transportul mostrelor biologice la unitatea medico-legală, în vederea realizării analizei toxicologice, va fi efectuat de către poliţistul rutier”.
De asemenea, şoferii vor avea obligaţia să se asigure că minorii poartă centurile de siguranţă sau sunt transportaţi numai în dispozitive de fixare în scaune omologate pentru copii. În plus, în autovehiculele care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă, va fi interzis transportul copiilor în vârstă de până la trei ani. Excepţie vor face autovehiculele destinate transportului public de persoane, precum şi taxiurile, dacă în acestea din urmă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă.
În recentul act normativ, se reglementează şi situaţia în care unei persoane i s-a anulat permisul de conducere auto pentru o faptă care nu mai este prevăzută de actuala lege penală. “Persoana căreia i-a fost anulat permisul de conducere, ca urmare a condamnării pentru o infracţiune care a fost dezincriminată, în condiţiile art.4 din Codul Penal, se poate prezenta la autoritatea competentă pe raza căreia îşi are domiciliul sau reşedinţa, pentru eliberarea unui nou permis de conducere, fără a mai susţine examen şi cu prezentarea documentului care atestă o astfel de situaţie”, se precizează în OUG nr. 21/2014.
În plus, dacă persoana în cauză depune o cerere de restituire, ca urmare a hotărârii definitive a instanţei prin care se constată aplicarea legii penale de dezincriminare, iar măsura anulării nu a fost dispusă până la data depunerii cererii, atunci şeful Poliţiei rutiere dispune restituirea permisului de conducere.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here