Din 2016, Toţi românii sunt obligaţi să plătească CASS

313

Contribuţia de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS) este şi rămâne obligatorie, indiferent dacă există sau nu venituri, conform legii sănătăţii şi Codului fiscal, atât în vechea, cât şi în noua formă. Astfel chiar şi cei care au venituri zero sunt obligaţi să îşi achite contribuţiile la Sănătate.

Absolut toţi românii, chiar şi cei care au venituri zero, au obligaţia de a plăti contribuţia de asigurări sociale de sănătate. “Dobândirea calității de asigurat nu este opțională și nici nu este condiționată de realizarea veniturilor”, precizează Ministerul de Finanţe Conform sursei citate, prevederile sunt, în esenţă aceleaşi, atât în Codul fiscal în vigoare, cât şi în cel care se va aplica din 2016.
Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj fac precizarea că şi la ora actuală trebuie să plătească asigurări de sănătate şi persoanele care nu au venituri, pentru a putea beneficia de servicii medicale gratuite, în caz contrar acestea fiind nevoite să achite contravaloarea serviciilor de care beneficiază.

Calculul CASS
Totodată, legea sănătăţii prevede că persoanele care au obligaţia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contribuţiei sunt obligate să achite CASS calculată la salariul minim brut pe ţară în vigoare la data plăţii. Aşadar, CASS se calculează prin aplicarea cotei de 5,5% asupra salariului minim brut lunar pe ţară care este, acum de 1.050 de lei şi va ajunge la 1.200 de lei, de la 1 ianuarie anul viitor.
Nu se pune problema plății CASS pentru românii care lucrează în străinătate și și-au mutat domiciliul oficial în alt stat (cu respectarea obligațiilor legale care atestă schimbarea domiciliului), deoarece nu au calitatea de contribuabil la sistemul de asigurări sociale de sănătate în România.
M.S.

1 COMENTARIU

  1. Asa ceva nu s-a mai pomenit.As avea si eu ideea sa plateasca si animalele de companie CAS.Baa nenorocitilor,criminalilor cautati un motiv sa lasati oamenii care nu lucreaza sa moara pe trotuar.Pai de unde sa plateasca ala care nu lucreaza CAS.Acest lucru trebuie judecat la CEDO ca nu faceti ce vreti voi in tara asta jigodiilor care ne conduceti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here