Din 2013 – Medicii vor suporta contravaloare reţetelor prescrise pe hârtie

453

Potrivit proiectului Contractului-cadru de acordare a asistenţei medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate în 2013-2014, medicii vor suporta din buzunarul propriu contravaloarea medicamentelor prescrise pe reţete clasice. Medicii de familie gorjeni sunt de acord cu această prevedere, considerând că cine greşeşte e bun de plată.

De la 1 ianuarie 2013, medicii vor fi obligaţi să utilizeze numai reţeta electronică. Doar în situaţii excepţionale, cum ar fi lipsa conexiunii la Internet, se va permite prescrierea medicamentelor pe format de hârtie. Datele de pe acestea trebuie introduse în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) până în ultima zi a lunii, sau cel târziu până la data prevăzută în contractul încheiat cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS). În caz contrar, conform proiectului de contract-cadru, „se reţine o sumă egală cu contravaloarea prescripţiilor medicale electronice off-line neintroduse în sistemul informatic, prescrise şi eliberate în cadrul trimestrului”. CJAS va avea obligaţia de a verifica trimestrial componenta prescriere cu componenta eliberare pentru toate prescripţiile medicale electronice off-line.

Moisescu: „Sunt de acord cu această prevedere”
Preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) Gorj consideră că medicii trebuie să se supună prevederilor legale, iar cei care nu o fac vor suporta consecinţele. „Sunt de acord cu această prevedere. Este deja stabilit ca de la 1 ianuarie să lucrăm doar pe reţeta electronică, iar cine va întâmpina dificultăţi este obligat să-şi rezolve problema la Casa de Asigurări de Sănătate”, a explicat Mihai Moisescu, preşedintele AMPF Gorj. Reţeta electronică a fost introdusă în sistemul medical românesc la începutul lunii iulie. Trebuie menţionat faptul că, la nivelul judeţului Gorj, de când s-a introdus sistemul electronic de prescriere a reţetelor medicale, şi până în prezent, din cei 198 de medici de familie gorjeni, doar 22 nu au prescris nicio reţetă electronică, iar cinci au prescris doar câte una. Pe parcursul lunii septembrie, 191 de furnizori de servicii medicale au prescris reţete electronice. În aceeaşi perioadă, au fost eliberate 27.026 prescripţii electronice, dintr-un total de 47.863 reţete eliberate. Astfel, în această lună 56,46% din reţetele eliberate au fost electronice.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here