Dimensiunile multiple ale sărăciei

454

În cadrul proiectului Euroscola, ediţia a VIII-a, am avut onoarea de a participa la o Masă Rotundă împreună cu pensionarii de la Asociaţia Pensionarilor “Speranţa” din Municipiul Motru. Întâlnirea a avut loc joi, 13 august 2015, la Casa de Cultură a Municipiului Motru, unde ne-am bucurat de prezenţa domnului Preşedinte Vrăjitoarea Ion şi a domnului Vicepreşedinte Rotaru Constantin.

Cei 12 pensionari care au onorat invitaţia noastră, ne-au împărtăşit sfaturile dumnealor privind eradicarea sărăciei şi a şomajului, înţelegând faptul că o problemă majoră este reprezentată de lipsa locurilor de muncă, pentru a-i determina pe tineri să dimensiuni multiple (1)lucreze în Municipiul Motru după finalizarea studiilor. Totodată, am realizat un schimb de idei cu privire la rolul voluntariatului şi a Uniunii Europene. La finalul întâlnirii, pentru a informa cetăţenii Municipiului Motru cu privire la rolul Uniunii Europene în combaterea sărăciei, am împărţit 100 de pliante informative.
La finalul acestei zile, am conştientizat faptul că sărăcia nu se defineşte doar din perspectiva venitului, fiind mai degrabă privită drept un complex social-psihologic-cultural, ce evidenţiază un mod de viaţă al individului, familiei şi comunităţii. În plus, am descoperit faptul că sărăcia este privită ca situaţia în care cetăţenii sunt privaţi de accesul la sănătate, educaţie, infrastructura serviciilor comunale, determinând astfel o dimensiuni multiple (2)fragilizare a relaţiilor de familie şi slăbirea coeziunii sociale, neparticipare şi marginalizare socială: “Peste 20 de milioane de copii sunt expuşi riscului sărăciei în Europa de astăzi. Prin urmare, sărăcia înseamnă întotdeauna oportunităţi mai puţine şi potenţial irosit. Sărăcia inhibă dezvoltarea personală, având efecte negative asupra sănătăţii copiilor, rezultatelor educaţionale şi bunăstării generale” (strategia Europa 2020).
De asemenea, au fost prezentate principalele aspecte menţionate în Strategia Europa 2020, principalul document al Uniunii Europene privind combaterea sărăciei şi a excluziunii sociale. Din ultimele date prezentate de către Eurostat am aflat faptul că peste 124 de milioane de persoane din Uniunea Europeană (aproape 25% din cetăţenii UE) sunt supuse riscului sărăciei şi excluziunii sociale. În ceea ce priveşte România, ţara noastră se situează pe locul doi în Uniunea Europeană din punctul de vedere al riscului de sărăcie sau excluziune socială (41,7%). Un alt aspect important subliniat în cadrul întâlnirii a fost reprezentat de bugetul de un trilion de euro pe care Uniunea Europeană l-a alocat pentru a susţine creşterea şi crearea de locuri de muncă.
dimensiuni multiple (3)Nu în ultimul rând, am conştientizat rolul major al voluntariatului pentru creşterea economiei sociale, fapt ce ne-a mobilizat pentru continuarea activităţilor, atât pentru proiectul Euroscola, cât şi după finalizarea acestuia. Alături de ONG-urile partenere dorim să devenim un actor esenţial în combaterea sărăciei şi a excluziunii sociale, angajându-ne, totodată, într-un dialog regulat cu cetăţenii şi autorităţile publice.
Mulţumim pe această cale tuturor persoanelor care ne-au oferit o mână de ajutor pentru a îndeplini cu succes obiectivele pe care ni le-am propus.
Vă invităm să urmăriţi pagina de facebook Young Spirits for Humanity pentru a urmări activităţile şi interviurile realizate în cadrul proiectului Euroscola. Vă mulţumim!
Facebook:https://www.facebook.com/pages/Young-Spirits-for-Humanity/637767889690704?ref=bookmarks
Blog: https://youngspiritsforhumanity.wordpress.com/
Young Spirits for Humanity

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here