Diferențele mari dintre temperaturile nocturne și cele diurne, pericol pentru sănătate

891

Diferenţa dintre temperaturile înregistrate pe timpul nopţii şi cele din timpul zilei, dar şi schimbările de presiune atmosferică influenţează în mod negativ sănătatea organismului uman. Cei mai afectaţi sunt cronicii, cardiacii, cei care suferă de reumatism şi persoanele cu afecţiuni neurologice. Medicii le recomandă să îşi ia medicamentele prescrise de specialişti şi să ţină cont de sfaturile acestora.

În ultimele zile, diferențele dintre temperaturile nocturne și cele diurne au fost foarte mari. Dacă noaptea se înregistrau –6 grade sau chiar mai puțin, ziua mercurul a urcat în termometre până în jurul a 15 grade. Aceste diferenţe mari de temperatură au un efect negativ asupra organismului uman. „Diferenţele mari de temperatură nu sunt bune deloc pentru noi. Organismul este în permanenţă obligat să se adapteze, este vorba despre vasodilataţie şi vasoconstricţie. Astfel, pe un organism îmbătrânit, de exemplu, pot să apară probleme de sănătate grave, cum ar fi accidentele vasculare; consumul de energie pentru adaptare este foarte mare”, explică medicul Mihai Moisescu, președintele Asociației Patronatului Medicilor de Familie din Gorj.

Recomandări pentru populație
În această perioadă, pentru a evita îmbolnăvirea sau agravarea problemelor de sănătate deja existente, este recomandat să se evite diferenţele mari de temperatură, să se adopte vestimentaţii adecvate temperaturilor existente și să se acorde o mai mare atenție alimentației sănătoase. „În special cardiacii, cei cu probleme vasculare şi cei cu afecţiuni neurologice trebuie să-şi ia măsuri pentru a-şi proteja sănătatea. Trebuie evitate diferenţele foarte mari de temperatură. Trebuie să se îmbrace adecvat dimineaţa, chiar dacă spre după-amiază temperaturile cresc foarte mult pentru această perioadă a anului. Deși se recomandă consumului lichidelor, sub formă de ceai călduț sau apă plată, este bine să se evite alcoolul și excesul de cafea. De asemenea, este foarte important ca oamenii să se prezinte la medicul de familie, care face şi educaţie pentru sănătate”, menţionează Mihai Moisescu.
În această perioadă s-a observat și o creștere a numărului de viroze și pneumonii, fapt pentru care medicii îi sfătuiesc pe gorjeni să acorde o mai mare atenție măsurilor de protejare a sănătății.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here