Diferențele de temperatură favorizează probleme de sănătate

546

Potrivit meteorologilor, vremea va continua să fie rece şi în următoarele zile. Chiar dacă temperaturile vor mai creşte puţin, tot nu vor trece de 23 de grade Celsius, iar diferențele dintre temperaturile nocturne și cele diurne vor fi destul de mari. Din acest motiv, specialiştii în sănătate publică trag un semnal de alarmă asupra riscului crescut de îmbolnăvire, în această perioadă.

Mijlocul lunii septembrie a adus ploi ce au pus stăpânire pe judeţul nostru timp de câteva zile, iar temperaturile au scăzut semnificativ. Meteorologii nu au veşti bune nici pentru următoarea perioadă. Deşi temperaturile vor înregistra o uşoară creştere, se vor menține, totuși, la valori destul de mici pentru această perioadă a anului. Toamna şi-a intrat în drepturi, iar acest lucru va fi resimţit mai ales de cei cu afecţiuni cardiace, reumatice şi nu numai. Organismul se acomodează cu noile condiţii atmosferice în aproximativ două săptămâni. Totuşi, pentru a evita alterarea stării de sănătate, specialiştii recomandă populaţiei să-şi ia o serie de măsuri. „Organismul este în permanenţă obligat să se adapteze, este vorba despre vasodilataţie şi vasoconstricţie. Astfel, pe un organism îmbătrânit, de exemplu, pot să apară probleme de sănătate grave, cum ar fi accidentele vasculare; consumul de energie pentru adaptare este foarte mare”, explică medicul Mihai Moisescu.

Sfaturi pentru evitarea îmbolnăvirilor
Specialiştii ne învaţă cum să ne protejăm sănătatea, în această perioadă, când temperaturile scad destul de mult. Astfel, este bine să ne luăm o serie de măsuri de prevenire a îmbolnăvirii, între care adaptarea vestimentaţiei la noile condiţii atmosferice. În această perioadă, pentru a preveni îmbolnăvirea sau agravarea problemelor de sănătate deja existente, este recomandat să se evite diferenţele mari de temperatură. Cei care se ştiu cu probleme de sănătate sunt cei mai expuşi la alterarea stării. „În special cardiacii, cei cu probleme vasculare şi cei cu afecţiuni neurologice trebuie să-şi ia măsuri pentru a-şi proteja sănătatea. Trebuie evitate diferenţele foarte mari de temperatură. Trebuie să se îmbrace adecvat dimineaţa, chiar dacă spre după-amiază temperaturile cresc”, menţionează Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
Pentru a ne adapta schimbărilor de sezon mai uşor, fără a întâmpina probleme de sănătate, este bine să se urmeze recomandările specialiştilor, iar cei care simt că starea lor de sănătate se alterează trebuie să se prezinte, obligatoriu la medic.
Minodora SUCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.