Diferenţe în cantităţile de cărbune livrat către RAAN, descoperite de Garda Financiară Gorj

346

Comisarii Gărzii Financiare Gorj au efectuat verificări la microcarierele de cărbune din zona bazinului carbonifer Motru. Prin aceste verificări s-a urmărit identificarea modului în care au apărut diferenţe semnificative între cantităţile de cărbune livrate de microcariere şi cele confirmate de Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN).

În baza unei solicitări a Ministerului Economiei, comisarii Gărzii Financiare, secţia Gorj au efectuat verificări la microcarierele de cărbune din zona bazinului carbonifer Motru.
Potrivit reprezentanţilor Gărzii Financiare Gorj, în perioada 2011 – 2012, s-a finalizat activitatea de control la trei societăţi comerciale. În urma acţiunii de control, comisarii au descoperit că societăţile comerciale au furnizat direct şi indirect către RAAN, conform tichetelor de cântar din dotare, cantitatea de 1.144.055 tone de cărbune, în timp ce pentru aceeaşi perioadă, RAAN a confirmat că a primit de la cele trei societăţi cantitatea de 1.428.021 tone de cărbune. “Rezultă că RAAN a confirmat primirea în plus a cantităţii de 283.966 de tone, în valoare aproximativă de 17.605.892 de lei. Modul care a făcut posibilă apariţia acestor diferenţe a fost acela că, după ce maşinile se încărcau şi cântăreau cu cantităţi de cărbune care se apropiau de limita maximă admisă pentru circulaţia pe drumurile publice, maşinile erau întoarse şi încărcate la capacitate maximă, fără a se mai elibera bon de cântar şi aviz de însoţire pentru cantităţile încărcate în plus. Ulterior, facturile erau întocmite pe baza cantităţilor confirmate de RAAN, acesta fiind un procedeu unitar aplicat microcarierelor private”, a precizat Capotă, comisarul-şef al Gărzii Financiare.

Corecţii de preţ
De asemenea, în ceea ce priveşte puterea calorifică a cărbunelui livrat, se realizau corecţii de preţ în funcţie de puterea calorifică, care în majoritate sunt în defavoarea RAAN şi în favoarea societăţilor comerciale. Actele de control au fost înaintate spre cercetare la IPJ Gorj şi la Ministerul Economiei, pentru efectuarea unor cercetări de specialitate la RAAN, din care să rezulte cauzele reale care au condus la diferenţele de cărbune constatate.
În funcţie de rezultatele cercetărilor, Garda Financiară Gorj va calcula eventualele prejudicii aduse RAAN sau bugetului de stat.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here