Dialogul surzilor, mutat în stradă!

255

foto predo 2Lipsa de înţelegere manifestată de primul ministru Emil Boc şi de incompetenţii săi miniştri, aleşi după chipul şi asemănarea sa, în ceea ce ar fi trebuit să fie dialogul guvernanţilor cu liderii principalelor centrale sindicale s-a sfârşit.

Precum într-un dialog al surzilor, Boc şi ai lui, cu toţii ai Băsescului, s-au dovedit imuni la cererea îndreptăţită a „maselor”. Mă rog, a reprezentanţilor celor mulţi de diverse profesii.

N-a surprins că aşa-zisul premier nici n-avea habar de unele realităţi pe care, în premieră, le-a auzit din gura liderilor sindicali.

Manipulaţi sau nu de către putere, în cei douăzeci de ani de presupusă democraţie, liderii de astăzi au fost mai vehemenţi ca oricând. Deie Domnul să-i ţină viguroşi şi să protesteze în stradă, acolo unde-au spus că vor muta dialogul lor cu Puterea.

În fond, prin toate lozincile scandate sau prezente pe uriaşe panouri, cei vreo 5.000 de protestatari din Bucureşti cereau „Jos Guvernul!” „Jos Băsescu!” şi mai scandau „Hoţii! Hoţii!” Să recunoaştem, lozinci şi sloganuri mai elegante. Nu precum acelea ale poliţiştilor, parcă rupte din galeria echipei de fotbal „Dinamo”, la care MAI este acţionar, iar poliţiştii susţinători financiari din obligaţie, nu din convingere.

Fără să-i copieze neapărat pe sindicaliştii români, sindicaliştii europeni au organizat ieri, la Bruxelles, un mare miting la care-şi anunţaseră participarea şi 225 de membri ai „Cartel Alfa”. Greviştii de la Bruxelles aveau cam aceleaşi revendicări precum cei de la Bucureşti, spunând răspicat: „Nu austerităţii, prioritate pentru locurile de muncă şi creştere economică!”

Şi sindicaliştii europeni consideră că măsurile de austeritate luate sau impuse statelor de Europa, adică de Uniunea Europeană, au ca efect adâncirea recesiunii şi pierderea locurilor de muncă.

Până şi sindicaliştii din Coana Europă, strânşi în Confederaţia Europeană a Sindicatelor se bat pentru aplicarea unei taxe pe tranzacţiile financiare, dezvoltarea politicilor industriale care produc emisii reduse de carbon, precum şi o mai bună şi transparentă coordonare a pieţelor financiare, cu măsuri urgente pentru prevenirea dumping-ului social în Europa.

Tot ca în România lui Băsescu, mişcarea sindicală europeană, la care „Cartel Alfa” este membru, respinge reducerile salariilor şi pensiilor, se opune insecurităţii muncii şi şomajului, în special în rândul tinerilor şi cere aplicarea unor măsuri imediate care să combată sărăcia.

Încât ne întrebăm dacă nu cumva globalizarea produce şi accentuează peste tot în lume, iar Uniunea Europeană este un rău exemplu, antagonisme sociale şi criza este doar un aspect. Cel mai groaznic, ce-i drept.

Participanţii la Euro-miting au cerut guvernelor statelor europene să găsească şi să aplice măsurile economice care să permită lucrătorilor să primească salarii decente, pensii mai bune şi dreptul la formare şi perfecţionare profesională.

De-acum, ne-am lămurit, luna octombrie se anunţă deosebit de grea. Apar costuri ridicate cu încălzirea, preţurile au luat-o deja razna, iar cele la produsele alimentare vor creşte şi mai vârtos.

Numai grevele şi mitingurile ce-i vor scoate în număr din ce în ce mai mare în stradă pe protestatari ne mai pot scăpa de incompetentul Guvern Băsescu-Boc!

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here