DGASPC Gorj sărbătorește Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități

599

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj, prin Centrul de Recuperare pentru Copilul cu Handicap Târgu-Jiu, organizează, în data de 29.11.2017, începând cu orele 11.00, un eveniment de recreere și socializare dedicat copiilor beneficiari ai centrului, cu ocazia zilei de 3 Decembrie – Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. Acțiunea este intitulată sugestiv ”Creștem zi de zi”.  În cadrul acestui eveniment vom inaugura înființarea Echipei mobile de recuperare pentru copii cu dizabilități Târgu. Jiu, ca structură funcțională din cadrul Complexului de Recuperare pentru Copilul cu Handicap Târgu-Jiu.

La nivelul județului Gorj, 12.119 persoane sunt încadrate în grad de handicap, 1026 dintre aceștia fiind copii. Pe data de 3 decembrie se sărbătorește Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. DGASPC Gorj marchează aceasă zi pe 29 noiembrie, printr-un eveniment care va consta în prezentarea unui program cultural-artistic susținut atât de copiii beneficiari ai serviciilor acestui centru, cât și de copiii din sistemul rezidențial, beneficiari ai Complexului de Servicii Comunitare pentru Copilul în Dificultate Târgu-Jiu. “La eveniment sunt invitați reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Gorj, cât și ai Poliției Locale Târgu Jiu, care vor prezenta o parte din tehnica din dotare și, în același timp, vor purta discuții interactive cu copiii pe tema prevenirii și stingerii incendiilor și respectării regulilor de circulație.  De asemenea, va fi prezentat un moment de prestidigitație”, precizează Laurențiu Diaconescu, directorul general al DGASPC Gorj.

Daruri pentru beneficiarii Centrului de Recuperare pentru Copilul cu Handicap
Pentru toți cei 115 beneficiari ai Centrului de Recuperare pentru Copilul cu Handicap Târgu Jiu, au fost pregătite cadouri, iar bucuria acestora va fi mai mare dacă le veți fi alături în această zi. Ziua de 3 Decembrie – Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, are ca obiectiv promovarea înțelegerii problemelor cu care se confruntă persoanele cu dizabilități, precum și menținerea demnității, bunăstării și a tuturor drepturilor acestora. În țara noastră există peste 700.000 de persoane cu dizabilități. Deși ajutoarele financiare sunt mici, iar criteriile de încadrare în grad de handicap sunt imperfecte, pentru mulți români prestația socială oferită de autorități rămâne singura sursă de venit.

Organizația Națiunilor Unite a atras atenția că este foarte important să conștientizăm faptul că dizabilitatea este parte a condiției umane și că toți ne naștem, sau dobândim, dizabilități mai mult sau mai puțin grave în timpul vieții. Precizarea este făcută în contextul în care imaginea în societate a persoanelor cu dizabilități este adesea rezultatul prejudecăților, al stigmatizării și al discriminării. Potrivit estimărilor, la nivel mondial, un om din șapte trăiește cu o formă de dizabilitate, iar când vorbim de copii, aproximativ 100 de milioane se află în această condiție, ei fiind mult mai vulnerabili în fața actelor de violență, neglijare, exploatare, decât cei tipici. Statisticile spun că deși 153 de țări au semnat Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități, jumătate dintre ele nu își pot permite o îngrijire adecvată pentru aceste persoane. Evenimentul ”Creștem zi de zi” este o ocazie pentru schimbarea de atitudine vizavi de aceste persoane prin eliminarea barierelor în ceea ce privește implicarea lor în diverse sfere de activitate.
Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here