Dezinsecţie în trei etape, în municipiul Târgu-Jiu

364

Autorităţile locale au finalizat prima etapă a dezinsecţiei, la sfârşitul săptămânii trecute. Dezinsecţia din acest an se desfăşoară în trei etape, iar costurile ei sunt de aproximativ 400 milioane. Odată cu distrugerea insectelor se urmăreşte şi efectuarea unui tratament pentru spaţiile verzi.

Toate parcurile şi spaţiile verzi din municipiul Târgu-Jiu sunt supuse dezinsecţiei. Autorităţile locale au început lupta cu ţânţarii, căpuşele şi alte insecte. Dacă anul trecut procesul de dezinsecţie s-a derulat în două etape, în acest an se fac trei treceri, motivul fiind numărul mare al ţânţarilor. „Anul acesta se va face dezinsecţia în trei etape, nu în două aşa cum s-a făcut în anii anteriori, din cauza numărului extrem de mare de ţânţari apăruţi după perioada ploioasă. Prima etapă s-a finalizat sâmbătă seara, mai puţin malurile lacurilor. Vom intra încă o dată în cartiere, astfel încât să reducem din populaţia de ţânţari. După această etapă vom intra şi pe malurile lacurilor. Se va vedea o diminuare substanţială a numărului de ţânţari abia după a treia trecere”, a precizat Ionuţ Jilăveanu, şef Serviciul Gospodărie Comunală din cadrul Primăriei Târgu-Jiu.
Dezinsecţia va fi terminată în trei săptămâni, după cum confirmă Jilăveanu: „finalizarea ar trebui să fie în jurul datei de 25 iulie. Trecerile se fac la un interval de o săptămână jumătate – două săptămâni. Suprafaţa vizată este de un milion două sute metri pătraţi la o trecere. Costurile se ridică la aproximativ 400 milioane”.

Dezinsecţia subsolurilor, obligaţia asociaţiilor de proprietari
Primăria Municipiului Târgu-Jiu face un apel către asociaţiile de proprietari în sensul că acestea trebuie să se ocupe de dezinsecţia subsolurilor blocurilor, astfel încât dezinsecţia realizată de autorităţile locale să aibă efectul scontat. Cei care nu se preocupă de efectuarea dezinsecţiei în subsoluri nu sunt sancţionaţi de autorităţi, dar cu siguranţă sunt traşi la răspundere de cetăţeni. „Nu pot fi luate măsuri împotriva asociaţiilor de proprietari care nu fac dezinsecţia subsolurilor, dar cu siguranţă vor fi făcute presiuni din partea locatarilor. Dacă au subsoluri inundate, în prima fază trebuie să-şi rezolve problema apei, pentru că dacă nu o elimină, ouăle depuse eclozează şi atunci dezinsecţia este zadarnică”, declară Ionuţ Jilăveanu, şef Serviciul Gospodărie Comunală din cadrul Primăriei Târgu-Jiu.

Soluţii periculoase doar pentru insecte, nu şi pentru oameni
Reprezentanţii Primăriei Târgu-Jiu spun că substanţele folosite pentru dezinsecţiei nu sunt deloc periculoase pentru oameni. Totuşi, ele se folosesc noaptea, pentru ca cetăţenii să nu fie deranjaţi de cei care se ocupă de dezinsecţie. Trebuie menţionat că în soluţia utilizată contra insectelor este introdusă şi o substanţă pentru tratarea spaţiilor verzi. „Dezinsecţia se face pe timpul nopţii pentru că este mult mai facil de realizat atunci; ziua, deşi soluţiile sunt avizate de Ministerul Sănătăţii şi nu sunt absolut deloc periculoase pentru oameni, lumea se mai sperie când vede că cineva împrăştie cu soluţie. Soluţiile au efect asupra tot ce înseamnă insecte, inclusiv căpuşe, dar în mod special ne interesează ţânţarii. Acum se fac şi tratamente la spaţiile verzi pentru eliminarea omizilor şi a altor dăunători; deci mai este o soluţie în plus băgată în acest amestec. Am observat că în Capitală au apărut omizile; noi încă nu am avut probleme şi sper să nu avem”, a explicat Ionuţ Jilăveanu, şef Serviciul Gospodărie Comunală din cadrul Primăriei Târgu-Jiu.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here