Dezbaterile pe marginea Legii salarizării personalului din sistemul sanitar continuă

357

Comisia de lucru de la nivelul Ministerului Sănătăţii pe tema Legii salarizării personalului din sistemul sanitar s-a întrunit din nou, pe data de 15 iulie, pentru a continua discuţiile pe marginea acestui act normativ. Mâine se va reuni din nou, pentru o altă rundă de dezbateri.

La întâlnirea de luni, desfăşurată la Institutul Naţional de Sănătate Publică, au participat din partea sindicatelor reprezentanţi ai Federaţiei SANITAS şi reprezentanţi ai CN San Asist. Ceilalţi reprezentanţi ai altor structuri nereprezentative au fost eliminaţi la solicitarea Federaţiei SANITAS. Au participat reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai Colegiului Medicilor din România, precum şi o parte dintre managerii de spitale din Bucureşti. „În baza mandatului pe care îl are, Biroul Operativ al Federaţiei SANITAS exclude analizarea unui Proiect pilot de lege, potrivit căruia doar salarizarea medicilor şi a asistenţilor medicali să fie reglementată, însă îşi manifestă disponibilitatea de a perfecta acest proiect astfel încât noua lege să satisfacă minim următoarele deziderate: reglementarea întregului personal din sistemul sanitar şi implicit o creştere salarială pentru cei care îşi desfăşoară activitatea în sistem”, precizează Valentin Popa, preşedintele SANITAS Gorj.
Discuţiile purtate luni s-au axat pe introducerea în textul legii a tuturor categoriilor profesionale din sistemul sanitar. Federaţia SANITAS solicită în cel mai imperativ mod ca proiectul de lege să cuprindă, în afara medicilor şi a asistenţilor medicali, toate categoriile socio-profesionale din sănătate. „Nu putem vorbi de o lege a salarizării medicilor şi asistenţilor medicali fără o reaşezare corectă în interiorul sistemului a principalelor categorii profesionale, precum şi fără eliminarea situaţiilor disfuncţionale care afectează mare parte a personalului, cauzate de evaluările de personal neurmate de remuneraţie, în contextul în care de 4 ani sunt îngheţate salariile”, adaugă Popa.

Stabilirea părţii fixe din salariu, subiect important
Un alt principiu evidenţiat în faţa comisiei de către reprezentanţii Federaţiei SANITAS este acela al stabilirii părţii fixe din noul sistem de salarizare, conform coeficienţilor de ierarhizare aferenţi Anexei III din Legea nr. 284/2010. „Chiar dacă personalul medico-sanitar este retribuit conform O.U.G. nr. 115/2004, acesta nefiind niciodată beneficiarul prevederilor Legii salarizării unitare a personalului bugetar, este important ca la ieşirea de sub incidenţa acestei legi să pornim de la prevederile grilei de salarizare a personalului sanitar prevăzute la Anexa III din Legea nr. 284/2010, deoarece numai în acest fel se va putea asigura echitate în raport cu celelalte sectoare de activitate, acesta fiind însuşi raţionamentul realizării unei legi unice: de a crea un echilibru pe orizontală între diferitele categorii de salariaţi din sistemul public”, a menţionat Valentin Popa, preşedintele Sindicatului SANITAS Gorj.
Reprezentanţii sindicatelor spun că partea variabilă a salarizării va trebui să stimuleze performanţa individuală a celor care lucrează în sistem.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here