Dezbateri pentru referendumul de desemnare a rectorului UCB

172

IMG_3686Reprezentanţii Universităţii „Constantin Brâncuşi” (UCB) din Târgu-Jiu au anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că organizează trei dezbateri privind modalitatea de desemnare a rectorului.

Aceste întâlniri sunt cerute într-un ordin al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS). Conform aceluiaşi ordin ministerial, votul pentru desemnarea rectorului va avea loc pe 27 iunie. Adrian Gorun, rectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu susţine că cele trei dezbateri vor fi organizate, conform cerinţelor, deşi la nivelul UCB a fost deja organizat un astfel de referendum, cu specificaţia că nu s-au folosit buletinele tipizate pe care MECTS urmează a le trimite pentru scrutinul din 27 iunie. „Conform unui ordin al ministrului trebuie realizat un referendum privind modalitatea de desemnare a rectorului. Noi am făcut acest referendum exact pe ceea ce prevede acest ordin, deci cu anticipaţie, dar nu am făcut un lucru: nu am ştiut că trebuie să aducă ei buletinele de vot; probabil au vreo firmă care trebuie să fabrice aceste buletine de vot. Ele vor veni de la Minister; aceasta este noutatea: vin buletine de vot tipizate”, explica rectorul Adrian Gorun.

Comunitatea academică de la UCB, adepta alegerii rectorului prin vot

Trebuie precizat faptul că atunci când la nivelul Universităţii „Constantin Brâncuşi” (UCB) din Târgu-Jiu s-a votat în privinţa alegerii rectorului, peste 90% dintre votanţi au optat pentru desemnarea rectorului prin vot şi nu prin concurs. „Când am făcut noi acel vot universal, adică pentru toţi şi cu drept de vot, conform legii, doar şapte persoane au spus că doresc să se ocupe funcţia de rector nu prin alegeri de către comunitatea universitară, ci prin concurs. Toţi ceilalţi, deci peste 90% au votat pentru varianta alegerii, legând decizia rectorului de dorinţele comunităţii academice”, confirmă Adrian Gorun, rectorul UCB. Totuşi, în conformitate cu acest ordin, universităţile, inclusiv UCB Târgu-Jiu organizează trei dezbateri privind modalitatea prin care e bine să-şi desemneze rectorul. La Universitatea „Constantin Brâncuşi”, prima dezbatere a fost în amfiteatrul Facultăţii de Inginerie, pe data de 23 mai; cea de-a doua va fi pe 27 mai la Facultatea de Administraţie Publică şi Ştiinţe Politice Comparate, iar ultima este pe 31 mai, la Facultatea de Inginerie. Ora 17:00 este ora de începere a tuturor celor trei dezbateri, pentru a le da posibilitatea doritorilor să participe la discuţii. După ce se desfăşoară aceste dezbateri, urmează votul. Scrutinul pentru alegerea rectorului va avea loc pe 27 iunie 2011.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here