Dezastrul din Peştera Urşilor, sub lupa specialiştilor Institutului Naţional de Speologie

805

Peştera Urşilor din versantul drept al Cheilor Olteţului a devenit, în ultimii ani, ţinta colecţionarilor amatori de rămăşiţe ale animalelor preistorice. Reprezentanţii Clubului Montan White Wolf Baia de Fier au sesizat cele petrecute aici, fapt ce i-a determinat pe specialiştii Institutului Naţional de Speologie “Emil Racoviţă” din Bucureşti să se prezinte la faţa locului şi să facă o analiză a dezastrului. Vizita a fost realizată în urmă cu câteva zile, urmând a fi luate măsurile ce se impun.

DSC_5944Un jaf barbar se petrece, în ultimul timp, în partea de Nord-Est a Gorjului. Peştera Urşilor din versantul drept al Cheilor Olteţului este una dintre ţintele colecţionarilor de rămăşiţe ale animalelor preistorice. Fiind vorba despre o peşteră neamenajată şi, teoretic, închisă circuitului public, zona este “călcată” tot mai des de traficanţii de relicve istorice. În lipsa diferitelor obiecte umane cu valoare istorică, localnicii, care se dedau la astfel de îndeletniciri, au trecut la colectarea şi valorificarea către colecţionari a rămăşitelor animalelor preistorice ce şi-au găsit sfârşitul în această peşteră.

DSCF9764Măsuri până la nivel ministerial
La sesizarea făcută de Montan Club White Wolf din Baia de Fier, care a descoperit “şantierul arheologic” în timpul unei acţiuni de pregătire speologică, membrii ai Institutului Naţional de Speologie “Emil Racoviţă” din Bucureşti au făcut o incursiune în zonă pentru a analiza dimensiunile dezastrului. “În urma constatărilor şi analizării probelor, se vor lua măsurile ce se impun, atât la nivel local, cât şi ministerial. Din cauza imposibilităţii izolării peşterii – aceasta prezentând intrări multiple – cade în sarcina factorilor zonali protejarea patrimoniului prin orice mijloace”, a confirmat Gabriel Dan Chiriac, preşedintele Clubului Montan White Wolf Baia de Fier.
Trebuie menţionat, de asemenea, faptul că Peştera Urşilor face parte din bazinul carstic al Olteţului, care este integrat în Situl Natura 2000 Gorjul Nordului de Est, sit cu regim special privind protejarea şi conservarea teritoriului şi bogăţiilor acestuia.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here