Deţinuţii fără venituri, scutiţi de taxa pentru buletine

246
SANYO DIGITAL CAMERA

Persoanele fără venituri, aflate în executarea unei pedepse privative de libertate sau a unei măsuri educative privative de libertate care nu au acte de identitate sau ale căror documente au expirat, vor fi scutite de la plata taxei extrajudiciare de timbru aferentă eliberării actelor de identitate noi. Guvernul a aprobat, ieri, completarea Legii nr. 117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbru în sensul includerii acestor persoane în categoria celor exceptate de la plata taxelor aferente. În acest fel, statul, prin autorităţile publice competente, asigură acestei categorii de persoane toate condiţiile pentru a-şi exercita în mod liber dreptul de vot, ele având, prin lege, dreptul de a vota în incinta unităţilor de detenţie.
Măsura aprobată de Guvern vizează numai persoanele reţinute, arestate, condamnate la pedeapsa cu închisoare sau la detenţie pe viaţă şi cele aflate în executarea măsurii de internare într-un centru educativ sau de detenţie cărora prin hotărârea de condamnare nu li s-a interzis dreptul la vot.
La nivel naţional, au fost identificaţi un număr de 8.752 de deţinuţi fără acte de identitate sau ale căror documente au expirat. Dintre aceştia, 5.026 sunt în imposibilitatea de a-şi achita cheltuielile aferente pentru eliberarea unor acte noi de identitate. Costurile totale ale exceptării lor de la plată sunt estimate la 25.130 de lei.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here