Deţinuţii din Târgu-Jiu, consiliaţi pentru a nu recidiva

655

penitenciar 020La iniţiativa Ministerului Justiţiei, Penitenciarului Târgu-Jiu şi a Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Gorj s-a început derularea programului „Reducerea riscului de recidivă după închisoare”, adresat persoanelor care se vor libera condiţionat din Penitenciarul Târgu-Jiu.

RRR este un program de grup având drept scop pregătirea deţinuţilor pentru o reintegrare prosocială după liberare şi reducerea riscului lor de recidivă. Este un program nou, care se derulează pe două dimensiuni egale ca importanţă: pregătirea pentru liberare şi asistenţa post-penală.

Programul se compune din trei părţi principale: modulul de bază, modulele opţionale individualizate penitenciarşi partea de asistenţă post-penală. Natura procesuală a programului este evidenţiată de faptul că etapele care-l compun se succed logic: înscrierea în program, modulul de bază, modulele opţionale individualizate şi asistenţa post-penală. Modulul de bază constă din 6 sesiuni de grup având obiective distincte (evaluarea, elaborarea planurilor individuale, prevenirea recidivei şi stabilirea unor planuri concrete pentru aplicarea planului de acţiune şi utilizarea în acest sens a sistemului de acţiune). Modulele opţionale au în vedere aspecte problematice cu care se confruntă deţinuţii după liberare şi care, conform cercetărilor sunt frecvent asociate cu recidiva (obţinerea unui loc de muncă, probleme financiare, abuzul de alcool şi/sau droguri, locuinţa, probleme de sănătate mintală, probleme legate de documentele de identitate şi confruntarea cu birocraţia, probleme în viaţa de familie).

Partea de asistenţă post-penală, pregătită încă din penitenciar, este gândită să înceapă cât mai curând după liberare. Susţinerea ex-deţinutului – prin mobilizarea capitalului social şi facilitarea accesului la resursele comunităţii – pentru continuarea eforturilor şi angajamentului său în vederea reintegrării, reprezintă condiţia esenţială pentru atingerea finalităţii programului.

Demarat în septembrie

Programul a fost demarat la sfârşitul lunii septembrie 2010 cu un prim grup de persoane aflate în detenţie în cadrul Penitenciarului Târgu-Jiu, în prezent fiind finalizat modulul de bază. În cadrul modulului de bază a avut loc şi sesiunea „Piaţa”, care a avut un impact deosebit asupra beneficiarilor, aceştia având ocazia să se întâlnească cu reprezentanţi ai unor instituţii ale judeţului Gorj cu scopul de a-i sprijini în depăşirea problemelor cu care fiecare dintre ei se confruntă.

Instituţiile participante, cu care în prealabil Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Gorj şi Penitenciarul Târgu-Jiu, au încheiat un protocol de colaborare sunt: Consiliul Judeţean Gorj, Primăria Târgu-Jiu, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj, Direcţia Comunitară Judeţeană de Evidenţă a Persoanei Gorj, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj, Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Gorj, Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Gorj, Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, Fundaţia pentru Copii şi Tineret „Ecaterina Teodoroiu” Târgu-Jiu şi Asociaţia Psihologilor Gorjeni. În continuare, persoanele care au finalizat modulul mai sus menţionat sunt aşteptate, ca după liberarea din penitenciar, în funcţie de nevoile specifice fiecăreia, să se adreseze serviciilor de probaţiune în vederea parcurgerii modulelor opţionale individualizate şi /sau asistenţei post-penale.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.