Deţinuţii „muncitori”, au beneficii pe card – Bani şi zile scăzute din pedeapsă

413

penitenciar1Mai mulţi deţinuţi din cadrul Penitenciarului Târgu-Jiu aleg să-şi petreacă timpul de care oricum dispun în spatele gratiilor, muncind. Şi nu gratis ci pentru a obţine zile ce vor fi scăzute din pedeapsă sau chiar pentru bani.

Unii dintre ei îi folosesc în închisoare, alţii îi păstrează pentru când vor ieşi din nou dintre zidurile penitenciarului. Pentru munca depusă, aceştia primesc până la 280 de lei în fiecare lună.

Posibilitatea de a face legal bani în închisoare se adresează persoanelor private de libertate din sistemele de detenţie deschis şi semideschis. Aşa se face că aceia care vor să facă un ban cinstit sau chiar să li se scadă din pedeapsa cu închisoarea, pun osul la muncă. Oferta este variată. Cei mai tineri şi mai în putere pot lucra în exterior ca muncitori necalificaţi, săpând şanţuri, turnând beton sau realizând rigole, muncă pentru care sunt remuneraţi cu 280 de lei lunar. Dacă vor să muncească ceva mai puţin, sau vârsta sau anumite boli nu le permit munca în exterior, deţinuţii pot lucra şi în zootehnie şi agricultură, în Gospodăria Agrozootehnică a Penitenciarului Târgu-Jiu. Pentru îngrijirea animalelor sau a grădinii, persoanele private de libertate au primit, pe luna trecută, spre exemplu, 207 lei.

Carduri pentru deţinuţi

penitenciarBanii pe care îi câştigă nu îi primesc, efectiv, în mână. Aceştia sunt puşi pe câte un card iar deţinuţii pot folosi din ei, după bunul plac, până în procent de 75%. Restul de 25% sunt consemnaţi pe numele fiecărui deţinut în parte şi, la terminarea pedepsei, sunt daţi acestora, împreună cu dobânda aferentă. „Banii de la beneficiarii forţei de muncă speciale se încasează de către penitenciar, iar penitenciarul prin serviciul financiar contabil virează sumele cuvenite în conturile persoanelor private de libertate. Acestea dispun de carduri emise de Penitenciarul Târgu-Jiu prin intermediul cărora se pot efectua cumpărături la magazinul din incinta unităţii sau se pot efectua convorbiri telefonice”, a declarat Simona Dumitriu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului din Târgu-Jiu. Astfel, aceştia îşi pot cumpăra diferite lucruri sau pot vorbi cu familia sau prietenii la telefon, în contul banilor câştigaţi la muncă.

Mai puţine zile de detenţie

Persoanele private de libertate care aleg să muncească nu dispun doar de aceste facilităţi. Ele primesc, pe lângă bani, şi zile libere care sunt scăzute din pedeapsa cu închisoarea stabilită de instanţă. Astfel, deţinuţilor, pentru o lună de muncă, li se scad între cinci şi şapte zile din pedeapsă. „În afara câştigurilor băneşti, persoanele private de libertate care desfăşoară activităţi lucrative beneficiază şi de zile câştig, zile care se scad din pedeapsa pe care o au de executat. Persoanele private de libertate care lucrează la deservire-activităţi cu caracter gospodăresc necesare penitenciarului – beneficiază de un câştig de până la 7 zile/ lună lucrată , iar persoanele private de libertate care desfăşoară activităţi lucrative contractuale beneficiază de un câştig de până la 5 zile/ lună lucrată”, a mai spus Dumitriu.

Dorina CIOPLEA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.